Πολιτική|01.11.2018 07:18

Ικανοποίηση στο Μαξίµου για την αλλαγή στάσης της ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Το νωρίτερο στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου 2019 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης στη Βουλή, έπειτα από ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στην Ολοµέλεια του Σώµατος.

Ενδεχοµένως, δε, οι ψηφοφορίες για την αναθεωρητική διαδικασία να συµπέσουν µε τον χρόνο κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση αναµένεται να καταθέσει την πρότασή της -που θα συνοδεύεται από υπογραφές 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας και πιθανολογείται ότι στις 12 Νοεµβρίου η Ολοµέλεια θα αποφασίσει τη σύνθεση της διακοµµατικής επιτροπής (44-51 µέλη), η οποία θα έχει διαθέσιµο χρόνο περίπου 1,5-2 µήνες για να υποβάλει την τελική πρόταση.

Το Μαξίµου εµφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιηµένο από το γεγονός ότι η Νέα ∆ηµοκρατία έκανε στροφή 180 µοιρών στο ζήτηµα της αναθεώρησης του Συντάγµατος, αποφασίζοντας τη συµµετοχή της στην επιτροπή της Βουλής. Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν πως ο πρωθυπουργός κατάφερε και επέβαλε την ατζέντα του στην Πειραιώς, παρότι η αξιωµατική αντιπολίτευση επιθυµούσε µε πρόσχηµα το άρθρο 16 του Συντάγµατος -που αποτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστηµίων- να απόσχει από τη διαδικασία.

Σύµφωνα µάλιστα µε πηγές της, η Ν∆ αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη συµµετοχή της στον διάλογο για το Σύνταγµα φοβούµενη τελικώς τις εντυπώσεις που θα σχηµατίζονταν από την άρνησή της να συνδράµει στην τροποποίηση του άρθρου 86, δηλαδή στον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση καλωσόρισε τη Ν∆ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης «που, µε συναίσθηση ευθύνης για τον τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήµατος, εκκινεί µε πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός».

Το Μαξίµου σηµειώνει πως έστω και στο παρά πέντε, και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλµη απόπειρα απόδρασης από την αναθεώρηση, προκειµένου να διατηρηθεί ο νόµος περί ευθύνης υπουργός, η ολική κυβίστηση της Ν∆ είναι καλοδεχούµενη.

Αµηχανία

Νωρίτερα, και προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την Πειραιώς, το Μαξίµου έκανε λόγο για πασιφανή αµηχανία της Ν∆ και σχολίαζε πως µετά την κατακραυγή για τη σχεδιαζόµενη αποχή της «το ξανασκέφτεται». Κύκλοι της κυβέρνησης σηµείωναν πως η αναθεώρηση του Συντάγµατος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δηµοκρατική διαδικασία και δεν µπορεί να εξαρτάται από τις εσωκοµµατικές διαφωνίες της Ν∆. Καλούσαν, δε, την Πειραιώς να λύσει τα προβλήµατά της και να πάρει υπεύθυνη θέση για όσα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ευφορία στο Μαξίµου συνδέεται ωστόσο και µε τη διαπίστωση ότι οι εσωκοµµατικές αντιστάσεις στις προωθούµενες συνταγµατικές αλλαγές δεν είναι µεγάλες. Η πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ µε επίκεντρο την προεδρική εκλογή είναι σαφώς διαφοροποιηµένη από εκείνην την πρόταση που συζητήθηκε στην Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι η έστω και αναγκαστική προσφυγή στον λαό για την ανάδειξη Προέδρου δεν αποτελεί ενδεδειγµένη επιλογή. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις φαίνεται πως δεν θα λάβουν διαστάσεις. Εκτιµάται ωστόσο ότι θα γίνει προσπάθεια για επιστροφή στη λύση της απλής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών σε µία τέταρτη ψηφοφορία.

Πάντως, το γεγονός ότι η πρόταση δεν προβλέπει αυξηµένες αρµοδιότητες για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, δηλαδή δεν του δίνει τη δυνατότητα να συγκαλεί µε πρωτοβουλία του το συµβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ούτε να απευθύνεται στη Βουλή, αρµοδιότητες που υπήρχαν στην αρχική πρόταση, καθησυχάζει τους επιφυλακτικούς ως προς το θέµα της οριακής αλλαγής του πολιτεύµατος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε χθες (στον Real FM) ότι µετά την κατάθεση της πρότασης από την κυβέρνηση θα δοθεί ένα διάστηµα λίγων ηµερών και προς τα άλλα κόµµατα ώστε να καταθέσουν προτάσεις για τη σύνθεση της επιτροπής.