Πολιτική|02.03.2022 08:03

Μητσοτάκης: Το στίγμα, το ακροατήριο και η στόχευσή του - Τα μηνύματα της ομιλίας στη Βουλή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με σαφές στίγμα και με την επισήμανση πως απαιτούνται «καθαρές λύσεις» στα θέματα πρώτης γραμμής ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το Ουκρανικό. Το μήνυμα ήταν πως δεν χωρούν ίσες αποστάσεις καθώς το δίλημμα είναι «με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή απέναντί τους», ενώ τονίστηκε πως η χώρα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στη διεθνή σκηνή αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Ξεκάθαρη ήταν η θέση για το Ουκρανικό, σαφής ήταν η επισήμανση πως «είμαστε και εμείς Δύση», ενώ στα θέματα που αφορούν την… γειτονιά τονίστηκε πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή» .

Χθες ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια ομιλία με έντονο «χρώμα» , κάνοντας και ευρύτερες γεωπολιτικές αναφορές. Μίλησε για εισβολή στην Ουκρανία που είναι «παράλογη αλλά και ανιστόρητη» και για μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλεια στην Ευρώπη. Μάλιστα σημείωσε πως «εισερχόμαστε πια σε μια άλλη ιστορική εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει».

Ειδική αναφορά έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επισημαίνοντας πως «είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που άσκησαν κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Όπως είπε η Ελλάδα έπρεπε να στείλει όπλα στην Ουκρανία διότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση η οποία ουσιαστικά δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση όσα έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο αν η επιλογή της χώρας να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία ήταν ορθή ασχέτως του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Η απάντηση είναι ότι έχουμε παραπάνω λόγους από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όχι μόνο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, αλλά και διότι θα μπορούμε, ενδεχομένως -ό μη γένοιτο- να διεκδικήσουμε και εμείς αντίστοιχη στήριξη» ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση.

Όσον αφορά στην Τουρκία ο κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν, σημειώνοντας πως δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα διαλόγου. Μάλιστα ανέφερε πως η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν τα οποία αφορούν και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Για να τονίσει πως «προσερχόμαστε πάντα σε αυτή την συζήτηση με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων» και να σημειώσει πως «όλοι σήμερα έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος»

Τα πολιτικά μηνύματα

Σε ένα ευρύ ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας θέλει να απευθυνθεί η κυβέρνηση, προτάσσοντας μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (ενίσχυση αμυντικής θωράκισης της χώρας, ξεκάθαρη θέση στο Ουκρανικό κ.α.). Η εκτίμηση είναι πως οι κινήσεις αυτές βρίσκουν απήχηση στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ενώ τα γαλάζια… βλέμματα στρέφονται τόσο προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και ευρύτερα στο κέντρο.

Ουσιαστικά στόχος είναι να συσπειρωθεί ένα κοινό με έντονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που επιθυμεί σταθερότητα και καθαρή γραμμή στα εθνικά θέματα. Μάλιστα η στόχευση σε αυτό το κοινό θα εντείνεται όσο θα έρχεται πιο κοντά η ώρα της κάλπης, με το κύμα ανατιμήσεων να φουντώνει εκ νέου τη συζήτηση για το πότε θα γίνουν τελικά οι επόμενες εκλογές.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχολιάζουν πως… όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις (με αφορμή τη στάση που είχαν τηρήσει κόμματα της αντιπολίτευσης). Είναι εμφανές πως οι κινήσεις που έχουν γίνει τόσο στο διπλωματικό όσο και στο αμυντικό πεδίο αναμένεται να είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Μάλιστα όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο από τη «γαλάζια» πλευρά θα καλούν τους πολίτες να κάνουν πολιτικές… συγκρίσεις ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα διλήμματα θα μπουν και στην προεκλογική περίοδο, καθώς στόχος παραμένει η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςπόλεμος