Πολιτική|03.03.2022 20:29

Μητσοτάκης: Καμία εμπλοκή ελληνικών ή νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας με στρατεύματα δεν πρόκειται να υπάρξει στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Υπάρχει μία δικαιολογημένη ανησυχία σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη: «είναι ένας πόλεμος, πώς θα επηρεαστούμε; Θα εμπλακούμε και εμείς; Θα πολεμήσουμε με κάποιο τρόπο»; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων, νατοϊκών στρατευμάτων σε αυτό τον πόλεμο.

Αλλά το να μπορούμε να προσδοκούμε ότι αν χρειαστεί οι σύμμαχοί μας θα μας στηρίξουν, είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή στον Alpha και πάντως προσέθεσε ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία να είμαστε καθαρά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους συμμάχους μας οι οποίοι πάντα μας στήριξαν.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο να υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας με την αποστολή και πολεμικού υλικού. « Όλες οι χώρες στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας και της αναφαίρετης δυνατότητας που πρέπει να έχει μια χώρα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν έχω καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξαν το σωστό η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Το έκανε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια μέρα μόλις πήραμε την απόφαση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παράσχει, κατά την άποψή μου, αμυντικό υλικό, προσέξτε, αμυντικό υλικό είναι αυτό το οποίο δίνουμε. Διότι η χώρα δέχεται επίθεση, είναι αμυνόμενη, δεν επιτίθεται», σημείωσε με νόημα.

Επανέλαβε, δε, ότι όπως είχε πει και στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες ότι με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή, ο μη γένοιτο, αν βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση; «Όπως είπα στη Βουλή, εμείς είχαμε ένα λόγο παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να το κάνουμε γρήγορα, να το κάνουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και να μπορέσουμε να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε ενεργό μέλος, στο βαθμό που συμμετέχουμε. Δεν έχω καμία αυταπάτη, δεν αλλάζει η ισορροπία στο πεδίο με τα πυρομαχικά και τα όπλα τα οποία έστειλε η Ελλάδα. Στείλαμε όμως ένα σήμα: ότι είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας. Και στέλνεται και ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης -όπως αυτές που ακούμε για την ευρύτερη γειτονιά μας- προφανώς δεν έχουν πια καμία απολύτως θέση», ξεκαθάρισε.

Ανοιχτό ενδεχόμενο συνάντησης με Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν επισήμανε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση. «Όπως σας είπα πριν, αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αυτή τη «εισαγόμενη» κρίση. «Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ό,τι μας επιτρέπεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Από εκεί και πέρα, όμως, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές είναι -όπως σας είπα- προφανές ότι θα υπάρχουν συνέπειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας», τόνισε. Παράλληλα προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται για υπάρξει μείωση σε φόρους κατανάλωσης, όπως αυτός στα καύσιμα για παράδειγμα για δύο λόγους: Πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό τελικά όφελος στην τελική τιμή, ας πούμε της βενζίνης, αλλά το μεγαλύτερο όφελος θα το έχουν αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

«Θα υπάρξουν νέες εξαγγελίες»

Ο πρωθυπουργός, επίσης, προανήγγειλε νέες εξαγγελίες. «Θα υπάρχουν εξαγγελίες, όπως σας είπα, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι θα πρόκειται για «μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡωσίαπόλεμοςΝΑΤΟΟυκρανία