Πολιτική|05.02.2019 21:26

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ερντογάν

Newsroom

Στην Τουρκία βρέθηκε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας «καυτή ατζέντα» για τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Λευκό Παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η πρώτη στάση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Οι Τούρκοι φρόντισαν να δυναμιτίσουν το κλίμα διαλέγοντας την σημερινή ημέρα για να επικηρύξουν τους 8 αξιωματικούς. 

Λίγο πριν συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ωραία τα μηνύματα» που έδωσε ο Πρωθυπουργός, στη χθεσινή του συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων, Αναντολού, όπως μετέδωσε στο Open TV η Μαρία Ζαχαράκη.

To χρονικό της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα και της συνέντευξης Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογαν για την επίσκεψη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης: O καθηγητης της Θεολογίας μας όταν πήγαινα σχολείο μας είχε πάει στην Θεολογική Σχολή και στις διμερείς συνομιλίες μας με τον κ. Τσίπρα του είχα πει ο,τι περιπου 38.000 βιβλία υπάρχουν στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής. Ο κάθε μαθητής ό,τι έχει ανάγκη το διαβάζει. Όταν πήγαινα σχολείο με είχε εντυπωσιάσει. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε. Τώρα ήρθαμε σε ένα σημείο, όπου όπως γνωρίζετε όλοι δεν υπάρχει εκπαιδευση στη Θεολογική Σχολή. Εγώ τους λέω κάθε φορά που μου το λένε: Ελάτε να συζητήσουμε για τους μουφτήδες στην Θράκη.

20:40: Ερώτηση για τους "8" από δημοσιογράφο της Τουρκίας στον Τσίπρα: Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αντίθεση σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και δεν ευνοεί πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκειται στη σταθερότητα της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιακό συστημα και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή. Συζήτησαμε για το κατα ποσο θα μπορεσει να είναι πιο αποτελεσματική η συνεργα΄σια μας στον τομέα της ασφάλειας και έχουμε πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να αποδώσουν καρπούς.

Ερντογάν:  Σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε μια Διασκεψη στη Θεσσαλονίκη οπου εκει θα υπογράψουμε και συμφωνίες. Οι πολιτικοι πρέπει να κερδιζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρότητες. Διαφορετικά θα έχεις διαρροή αιματος. Εμεις έτσι ασκουμε την πολιτική μας.

20:20: Δηλώσεις Τσίπρα: Ο διάλογος μας ήταν ειλικρινής, σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή. Συνεργαστήκαμε στενά το 2015 και το 2016 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Συνεργαστήκαμε για αυτό το πρόβλημα μείζονος σημασίας και οικοδομήσαμε μια ευρωτουρκική συνεργάσια, βάλαμε μπροστά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ίδια στιγμή προωθήσαμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό , ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη θετική πορεία. Ήμουν από τους πρώτους που εξέφρασα την στήριξη της Ελλάδας στην Δημοκρατία. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νομιμότητας. Υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν εμπόδια, στο Αιγαίο είδαμε τον αριθμό των παραβιάσεων να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά. Η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στη σχέση μας και η υπόθεση των δύο Ελλήνων που κρατήθηκαν στην Τουρκία. Θα μπορουσαμε αν αποδεχθούμε ότι αυτό ειναι η μοιρα μας , το Κισμέτ μας. Αλλά δεν το πράξαμε. Ούτε εσεις ουτε εγώ δεχόμαστε την πρακτική της αδράνειας και να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βρούμε ειρηνικό τρόπο επίλυσης των όποιων διαφωνιών μας. Οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό, κατάργηση των απειλών πολέμου και αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας.

Τον Δεκέμβρη του 2017 επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι δεν ήταν πετυχημένη η συνάντηση μας. Εγω είπα ακριβώς επειδή μιλησαμε με ειλικείνεια ότι ήταν πετυχημένη η συνάντηση μας. Βεβαιως κι εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ γιατί έχω επισκεπτεί τέσσερις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια την Τουρκία. Βασικός μας στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγάιο. Μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις συνομιλίες για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Συζητήσαμε και το Κυπριακό και βεβαίως πιστεύω ότι οφείλουμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων. Η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και να επαναφέρουμε τη θετική ατζέντα. Συμφωνήσαμε ώστε το καλοκαίρι να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνης- Θεσσαλονίκης. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεργαστούμε στενά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεδομένου ότι φιλοξενέι πάνω από 4 εκατ. προσφυγες και μετανάστες. Είχα επίσης την ευκαιρία να τονίσω την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά σοτυς 8 στρατιωτικούς, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και η Ελλάδα ως κράτος Δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές της αποφάσεις.Δεν είναι όμως καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρόσκληση. Η Ελλάδα βγαίνει μετά απο μια πολυετή κρίση στις αγορές, έχει δυνατότητες, λύνουμε προβλήματα δεκαετιών, όπως εκείνο με τον γείτονα μας την Βορεία Μακεδονία και θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας και αυτό προϋποθέτει να χτίζεις προσεκτικά. Δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια. 

Οι δύο γειτονικές χώρες οφειλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες και ανοιχτά κανάλια συνεννόησης. Αν δεν υπήρχαν ζητήματα να λύσουμε δεν θα έιχε και νόημα να έχουμε συχνές επαφές. Η κριτική που ασκείται απο ορισμένους οδηγέι σε τέλμα και αδράνεια. Αν δεν είχα διαρκή επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα και θα βρισκόμασταν μπροστά σε κλιμακώσεις επικίνδυνες. Αυτο το επίπεδο επικοινωνίας είναι η βάση ώστε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συνομιλίες.

20:12 Δηλώσεις Ερντογάν: Ειμαστε ευχαριστημένοι που βρεθήκαμε με τον κ. Τσίπρα στη χώρα μας. Σήμερα είχαμε μια μακρά κατ'ιδίαν συνάντηση. Συζητήσαμε τις σχέσεις των δυο χώρών καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα. Πολύ χαμηλότερα από τους στόχους μας οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας. Πιστευώ ότι θα αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών. Οι ομογενέις μας που ζουν στην Ελλάδα δεν ειναι ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά συνεργασίας. Θα πρέπει να εντοπίσουν οι δυο πλευρές έναν οδικό χάρτη και να δημιουργήσουμε πρωτίστως μια σχεση εμπιστοσύνης. Είναι μια σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εμείς περιθάλπουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στο Αιγάιο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους . Η σύμφωνία με την ΕΕ στις 18 Μαρτίου ήταν αποθαρρυντική, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Σήμερα με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει. Εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο , ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες.

19:52: Άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα

T

19:33  Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Πάνω από δύο ώρες περίπου κράτησε η κατ’ιδίαν συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία ξεκίνησε στις 17.00  ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε στις 19.15.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η συνάντηση με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια δείπνο.

18:45: Η ανάρτηση της Εμινέ Ερντογάν για την Μπέτυ Μπαζιάνα στο Twitter: «Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στη χώρα μας, είχαμε κι εμείς μία συνάντηση με την αγαπητή Περιστέρα Μπαζιάνα. Οι αμοιβαίες συναντήσεις πιστεύω ότι θα ενδυναμώσουν τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας».

T

18:06:  Στη συνάντησή Τσίπρα - Ερντογάν δεν θα λείπει το αθλητικό στοιχείο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες του SDNA, οι Σλούκας, Μήτρογλου και Τζαβέλλας κλήθηκαν στην εν λόγω συνάντηση. Μάλιστα, ο Έλληνας γκαρντ νωρίτερα δημοσίευσε μία φωτογραφία, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται στον δρόμο για την Άγκυρα.

18:02: Βίντεο από την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα

17:44: Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, η Μπέτυ Μπαζιάνα συναντήθηκε για τσάι με την σύζυγο του Τούρκου προέδρου, Εμινέ.

17:19: Φωτογραφία από την συνάντηση με τον Ερντογάν  

T

H συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ξεκίνησε στις 5μ.μ. (κατά μία ώρα κι ένα τέταρτο καθυστερημένα)

T

16:55: Φωτογραφίες και βίντεο από την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα

16:45  Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

16:35: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay, στο Προεδρικό Μέγαρο.

T

16:30: Στο Λευκό Παλάτι ο Τσίπρας

16:10: Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter

T

16:01: Η στιγμή της άφιξης του Αλέξη Τσίπρα

15:56: Φωτογραφίες από την άφιξη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

15:42: Έφτασε στην Άγκυρα πριν από λίγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατευθύνεται για το προεδρικό στην Άγκυρα όπου θα πραγματοποιήσει τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρότι ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στην Άγκυρα στις 13.30 (Ελλάδας), τελικά έφτασε στις 16.30 (15.30 ώρα Ελλάδας).

Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν. Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα. 

T
T

15:41: Πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, έρχεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο.Οι Τούρκοι φρόντισαν να δυναμιτίσουν το κλίμα διαλέγοντας την σημερινή ημέρα για να επικηρύξουν τους 8 αξιωματικούς

15:40: Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο και το ζήτηµα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραµένει «σιωπηλή» από το 1971, λίγες ώρες πριν από την υψηλού συµβολισµού επίσκεψή του στο νησί όπου και θα συναντηθεί µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη.

15:30: Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα

16:00 'Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤσίπρας επίσκεψη ΤουρκίαΑλέξης Τσίπρας