Πολιτική|14.03.2022 07:17

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική κινητικότητα – Ψάχνουν πεδίο συνεννόησης οι τάσεις ενόψει συνεδρίου

Βούλα Κεχαγιά

Κινητικότητα σε εσωκομματικό επίπεδο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αιχμή την προσπάθεια να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στις επιμέρους τάσεις, πλην της Ομπρέλας, για συνεργασία στο Συνέδριο του κόμματος.

Ως εκ τούτου μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο συναντήσεις -η δεύτερη χθες Κυριακή- μεταξύ των ηγετικών στελεχών της Κίνησης Μελών, της ΡΕΝΕ, της ΔΗΜΑΡ, της Γέφυρας και μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας ώστε να διαμορφωθεί μία κλειστή λίστα για την ψήφιση και εκλογή κυρίως των περιφερειακών στελεχών στην νέα Κεντρική Επιτροπή, αναλόγως της δύναμης που διαθέτει κάθε τάση.

Η συνεργασία αυτή εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε ενοποίηση των τάσεων αλλά σε μία συνεδριακή συμμαχία το άθροισμα της οποίας εκτιμάται ότι θα αναδείξει  μία μεγάλη πλειοψηφία απέναντι στις δυνάμεις της “Ομπρέλας”. Από την πλευρά της “Ομπρέλας” παρατηρείται επίσης κινητικότητα με αρκετές διευρυμένες περιφερειακές συσκέψεις να λαμβάνουν χώρα για την καλύτερη οργάνωση των δυνάμεών της στο Συνέδριο.

Το στοίχημα κατά την άποψη της πλευράς των υπό σύμπλευση τάσεων είναι να εξελιχθεί ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα οδηγήσει σ’ ένα υβριδικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα.

Τα επίμαχα θέματα του Συνεδρίου στρέφονται γύρω από τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα που αφορούν αλλαγές στο Καταστατικό και συνδέονται με την εκλογή  Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Μάλιστα στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο στον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής προστέθηκε και η πρόταση 31 Νομαρχιακών Οργανώσεων που ζητούν αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των 13 περιφερειών του κόμματος. Τα θέματα του τρόπου ανάδειξης ηγεσίας ως γνωστόν έχουν προκαλέσει την αντίδραση των στελεχών της Ομπρέλας που διαφωνούν με τις προτάσεις του προέδρου.

Υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα τού ποια όργανα θα ελέγχουν την Κεντρική Επιτροπή και τον Πρόεδρο του κόμματος όπως επίσης κι αν θα πρέπει το υπό συγκρότηση (πρόταση του Καταστατικού) Εθνικό Συμβούλιο ή ένα Διαρκές Συνέδριο να εξετάζει διάφορα θέματα του κόμματος.

Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Αλέκος Φλαμπουράρης αναφέρει σε άρθρο του στην “Αυγή” πως ένα κόμμα για να είναι ελκτικό κι αποτελεσματικό προϋποθέτει δημοκρατικές λειτουργίες στο εσωτερικό του, από την ηγεσία μέχρι τη βάση, που υπολογίζει ισότιμα κάθε μέλος , με το σύνολο των πολιτικών του δικαιωμάτων και σημειώνει πως είναι λογικό η εκλογή του Προέδρου και της ΚΕ του κόμματος, οι συμμαχίες σε κάθε επίπεδο, καθώς και οι προγραμματικές πολιτικές , είτε είμαστε κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση, να μην είναι υπόθεση των λίγων, αλλά των πολλών, όλων.

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςομπρέλα