Πολιτική|15.03.2022 07:27

Επικοινωνία Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Οι κινήσεις στον απόηχο του ραντεβού με Ερντογάν

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το καλό κλίμα που επικράτησε στο γεύμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μια αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά θεμάτων.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε χθες και συνεχίζει σήμερα κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Ειδικότερα ο Κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες το απόγευμα για περίπου 20 λεπτά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τηλεφωνικές επικοινωνίες  που έγιναν σε καλό κλίμα, ενώ διατυπώθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για το θέμα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως παρά το ό,τι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέσεις οι τόνοι ήταν σαφώς διαφορετικοί στη συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.  Και εκτιμούν πως η καθαρή αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε πρακτική αναθεωρητισμού και επεκτατισμού παίζει το ρόλο της και στενεύει τα περιθώρια για αντίστοιχες κινήσεις ή φιλοδοξίες.

Στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Τουρκία και αν θα υπάρξουν… ήρεμα νερά το καλοκαίρι. Μιλώντας χθες στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «είδαμε μια τελείως διαφορετική πρακτική και τακτική από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν είδαμε την οξύτητα με την οποία μας είχαν συνηθίσει στη ρητορική τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Προφανώς όλα αυτά θα πρέπει να  επιβεβαιωθούν στη διάρκεια».

Το βήματα διαλόγου που έγιναν στη συνάντηση άνοιξαν το  δρόμο και για τα επόμενα «ραντεβού». Ειδικότερα τον επόμενο μήνα θα συνεχιστεί ο διάλογος στην Άγκυρα  στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ το φθινόπωρο η Ελλάδα θα φιλοξενήσει  εκτός απροόπτου το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Στο ενδιάμεσο θα μπορούσε να υπάρξει και μια επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα το καλοκαίρι.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως μέσα στο νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πάντως χθες δεν έλειψαν οι παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο και μένει να φανεί πως θα πορευθεί η Άγκυρα το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί τέλος πως περαστικά  στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που διαγνώστηκε θετικός στον covid  ευχήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας.  Ο κ.Ερντογάν τηλεφώνησε στον κ.Μητσοτάκη για να του ευχηθεί και εκείνος τον ευχαρίστησε και μέσω twitter.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει PCR  τεστ το Σάββατο για να ταξιδέψει   στην Κωνσταντινούπολη και είχε βγει αρνητικό. Το Μαξίμου ενημέρωσε την τουρκική πλευρά αμέσως μόλις βγήκε χθες το πρωί  θετικός ο κ. Μητσοτάκης, ενώ να σημειωθεί πως ο κ. Ερντογάν έχει νοσήσει πριν από περίπου ένα μήνα με covid.

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΟυκρανίαΚυριάκος ΒελόπουλοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓιάνης Βαρουφάκηςπολιτικοί αρχηγοίειδήσεις τώραπόλεμοςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡωσία