Πολιτική|06.02.2019 09:28

Σκληρή γλώσσα από τον Μητσοτάκη - Ζήτησε να αποφευχθούν οι «μαχαιριές» στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Πρόσω ολοταχώς... για τους εκλογικούς «προορισμούς» του 2019 ήταν η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή σύνοδο των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας. Μολονότι το «γαλάζιο» επιτελείο εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία των εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο και την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως εάν δεν μεσολαβήσει εθνική κάλπη, «υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, οι ευρωεκλογές μετατρέπονται έτσι κι αλλιώς σε εθνικές εκλογές», επιμένοντας ότι η ευρωκάλπη σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταστεί ένα βροντερό δημοψήφισμα για το μέλλον του τόπου. «Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Αλήθεια ή δημαγωγία; Ανάπτυξη ή καθυστέρηση; Ενότητα ή διχασμός;» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους τομεάρχες, που, όπως είπε, καθίστανται πλέον η ουσιαστική εκλογική επιτροπή μάχης, να διασφαλίσουν ότι ο «γαλάζιος» προγραμματικός λόγος θα γίνει κτήμα κάθε Ελληνα.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «βαθιά θεσμική δυσοσμία που τυλίγει το Κοινοβούλιο». Δεν δίστασε, μάλιστα, να επιτεθεί κατά του προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι έχει υποβιβαστεί σε κομματικό υπάλληλο που εκτελεί εντολές, αλλά και κατά των 6 βουλευτών, που χαρακτήρισε «εύκαμπτους, πιόνια και πρόθυμους κομπάρσους».

Οπως παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, κανένας πολιτικός αρχηγός «δεν αποτόλμησε στο παρελθόν να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησης βουλευτών εν λευκώ», ενώ ο επικεφαλής της ομάδας των προεδρικών συμβούλων, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι οι επιστολές των 6 «δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή, που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν εναντιώνεται στη διατήρηση του δικαιώματος του λόγου για αρχηγούς μετά την απώλεια των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, αλλά δεν θα δεχθεί να παραμείνουν άθικτες οι δομές και οι παροχές που απολαμβάνουν ως επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Κατά το κλειστό σκέλος της συνεδρίασης έγινε εκτενής κουβέντα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη ΝΔ είναι εμπεδωμένη η άποψη ότι η επόμενη πλειοψηφία είναι εκείνη που θα προσδιορίσει το εύρος και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων, ωστόσο εκφράζεται η ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει εκ νέου σε πολιτικά και νομικά τεχνάσματα ώστε να φέρει ει δυνατόν στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την κορυφαία θεσμική διαδικασία.

Προειδοποίηση σε στελέχη

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, επιχειρώντας να προλάβει... αρρυθμίες κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, απέστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους υποψήφιους βουλευτές αποσυνδέοντας τη σειρά κατάταξής τους βάσει της σταυροδοσίας από την προοπτική μετεκλογικής τους αξιοποίησης. «Κατανοώ τη μάχη του σταυρού, καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο, θέλω να θυμίσω ότι την επόμενη μέρα των εκλογών τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ζητώ απ’ όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝτόρα ΜπακογιάννηΝέα Δημοκρατία