Πολιτική|06.02.2019 08:19

ΠΑΣΟΚ: Το... βρώμικο 2019 και οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου

Φώφη Γιωτάκη

Με σαφείς αιχμές και την έμμεση κατηγορία ότι η σημερινή κυβέρνηση «στήνει ένα βρώμικο 2019» συνέδεσε χθες η Φώφη Γεννηματά «στιγμές ιστορίας» του Ανδρέα Παπανδρέου με τις σημερινές μάχες που δίνει η προοδευτική παράταξη σε διάφορα επίπεδα.

Με αφορμή την εκδήλωση στη Χίο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορική πορεία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε τις κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά και τα άλλα μείζονα θέματα, ενώ δεν απέφυγε να υπενθυμίσει την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου στοχοποιήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο κανείς ίσως άλλος πολιτικός στη σύγχρονη Ιστορία. Το σχέδιό τους, το βρώμικο ’89, ήταν να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λεηλατήσουν τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, να διασπάσουν και να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ. 

Βεβαίως η πολιτική, η ηθική και η δικαστική δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου έχει κατοχυρωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και με την ετυμηγορία του ελληνικού Λαού στις εκλογές του 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πήραν 47%» είπε η κυρία Γεννηματά, στρέφοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση: «Δυστυχώς, βέβαια, μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν πρόθυμοι μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρώμικο 2019, αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια η κυρία Γεννηματά, μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα της Χίου, εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να πάει μαζί με όλους στο ΚΙΝΑΛ, κόντρα «σε όσα και όσους μας κρατούν στο χθες».

Αγώνας για Αλλαγή

«Ο Ανδρέας μάς έμαθε να μη συμβιβαζόμαστε» υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατέληξε: «Εχουμε μέτωπο προς τη συντήρηση, τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερή συντήρηση. Εχουμε μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό. Μας έμαθε να αγωνιζόμαστε για την Αλλαγή. Συνεχίζουμε στον δρόμο του Ανδρέα. Για την Πρόοδο, για την Αλλαγή, με τη Δημοκρατική Παράταξη μεγάλη ξανά».

Από τη Χίο, στην Πάτρα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για τον πατέρα του, ξεκίνησε την αφήγησή του για τον πολιτικό που είχε «όσο ζούσε φανατικούς οπαδούς και εχθρούς» και στο πρώτο σοβαρό επίτευγμά του αμέσως μετά τη χούντα: «Με τη Μεταπολίτευση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ενώνοντας πολλά από τα μικρά κόμματα και τις κινήσεις που την εκπροσωπούσαν μέχρι τότε. Με αυτήν την έννοια είναι ο πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης και είμαστε όλοι παιδιά του». Ο Γιώργος Παπανδρέου με καυστικό λόγο και δηκτικό ύφος συμπλήρωσε τη φράση του λέγοντας καταχειροκροτούμενος: «Γι’ αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα από διάφορα μετερίζια αυτήν την αγωνία για το ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα, ποιος τον εκφράζει πιστότερα, ποιος είναι πιο αντάξιος της πολιτικής του κληρονομιάς».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε αποφασισμένη να πάει κόντρα «σε όσα και όσους μας κρατούν στο χθες»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε -σύμφωνα με παρευρισκομένους στην εκδήλωση της Πάτρας- το σημείο της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου για τον «μεγάλο ιδεολόγο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό ρεαλιστή» και την... ΠΓΔΜ. Γι’ αυτό -«διαπίστωσε» ο Γ. Παπανδρέου- «μπόρεσε ο Ανδρέας να υλοποιήσει πολλά από όσα ήθελε, αξιοποιώντας την ικανότητά του να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να αξιοποιεί κάθε συγκυρία προς το συμφέρον της χώρας. Οταν χρειάστηκε, είπε “βυθίσατε το Χόρα” και μετά μίλησε για ειρήνη και συνεργασία με τον Οζάλ. Μπροστά στους κινδύνους που έφερε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, επέβαλε το εμπάργκο στα Σκόπια και κατόπιν προώθησε την ενδιάμεση συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, υπογράμμισε με την ομιλία του την ανάγκη να ξαναγίνει η παράταξη «φορέας αλλαγών και να δοθούν μάχες με ανοιχτούς ορίζοντες».

ΠΑΣΟΚΦώφη ΓεννηματάΑνδρέας ΠαπανδρέουΚΙΝΑΛ