Πολιτική|22.03.2022 07:13

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση – Αφήνει αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας η κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κάνει πλέον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κι εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους οικονομικούς του συμβούλους .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι το πρόβλημα σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της ακρίβειας θα επιδεινωθεί κι ως εκ τούτου κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξει  ένα νέο σχέδιο “out of the box” που θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διαχείριση της κρίσης, αλλά συγχρόνως και για να μπει  φρένο στην τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο δύσκολοι καθώς όπως εξηγεί ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην πραγματική οικονομία, χωρίς να αποκλείει και την πιθανότητα να προκύψουν έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων πρώτων υλών. Κι όλα αυτά σε μία ήδη επιβαρυμένη πραγματικότητα εκρηκτικών αυξήσεων που έχει καταγραφεί ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το πρώτο και κύριο μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί είναι το πλαφόν στο κέρδος στη χονδρική αλλά και την λιανική ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Όπως είπε άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας καθώς και με εκπροσώπους Συνδέσμων Βιομηχανιών “το να επιδοτείς εκ των υστέρων στα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια”. Και μάλιστα την ώρα που τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτή τη διαδικασία κατέχει ανάμεσα στις ηλεκτροπαραγώγους εταιρείες, η ΔΕΗ.

Το έκτακτο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βασίζεται στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Θα αξιοποιηθούν “εργαλεία”, όπως η ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, η υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, αλλά αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και η αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης αποδίδοντας την μείωση στην κατανάλωση ρεύματος και καυσίμων σε ψυχολογικούς λόγους.

“Σε κάθε περίπτωση συμπεραίνουμε πως ο κ. Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες έως και 0 βαθμούς δεν κατάλαβε κρύο και υποθέτουμε ότι δεν είχε κανένα “ψυχολογικό” αλλά και οικονομικό λόγο να μειώσει την κατανάλωση” σχολίασε σκωπτικά η Κουμουνδούρου.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑηλεκτρικό ρεύμαακρίβειαΑλέξης Τσίπρας