Πολιτική|23.03.2022 15:42

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για «αισχροκέρδεια» στην ενέργεια και για πρόωρες εκλογές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόντρα για τις ενεργειακές ανατιμήσεις, κυρίως για τα υπερκέδρη των εταιρειών ενέργειας, καθώς επίσης και για τις εκλογές έλαβε χώρα στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά… συμφώνησαν ότι τα όποια υπερκέρδη θα φορολογηθούν, «διαφώνησαν» όμως για το ύψος αυτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα υπολόγισε στα 1,4 δις ευρώ, με τον κ. Μητσοτάκη να αμφισβητεί το συγκεκριμένο νούμερο, προαναγγέλλοντας ότι θα περιμένει την έκθεση της ΡΑΕ και ακολούθως θα νομοθετήσει σχετικά. Πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα τα φορολογήσει με 90%, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν προς την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, η ημερομηνία των εκλογών αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών αρχηγών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επανάλαβε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης αφού υποστήριξε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, υποστήριξε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά τη σχετική φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την  επιβολή φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη από τις ανατιμήσεις όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα της ΡΑΕ. «Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί που υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία οφείλονται στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από το περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:«Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσουν έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη, προσέθεσε και σχετικά με το πότε είπε όταν έχουμε στα και στα χέρια μας το πόρισμα της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας». Επίσης, διαμήνυσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Αφήστε κατά μέρος το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Αυτές θα γίνουν όπως σας έχω πει πολλές φορές όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. (…). Άρα μη ζητάτε εκλογές γιατί ξέρετε πότε θα γίνουν και ξέρετε ότι θα τις χάσετε. Τζάμπα χάνετε την ενέργεια σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης

Παράλληλα, εξήγγειλε την επιστροφή του 90% των υπερκερδών σε περίπτωση που είναι 1,4δισ. ευρώ, όπως τα υπολόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του. «Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δις ευρώ. Δε γνωρίζω από που προκύπτει αυτό το νούμερο. Εάν υποθέταμε ότι τα κέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ. Έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90%  των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης, το 90% θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό«, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας πάντως τις αμφιβολίες του για το συγκεκριμένο νούμερο. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε ότι θα αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος. «Πρέπει να σας πω ότι διακρίνω μία μεγάλη αναταραχή για το ζήτημα των εκλογών. Σας λέω ότι θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή άλλως πρώτο κόμμα, γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ. Τι είναι αυτό το άγχος που σας έχει πιάσει. Και σας επαναλαμβάνω ότι με τον υφιστάμενο νόμο θα γίνουν οι πρώτες και με το νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι δεύτερες. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι ο τρόπος που οδηγείται την χώρα σε μία διπλή εκλογική μάχη  φέρνει την δικιά σας ευθύνη», είπε. Μάλιστα μίλησε για σενάριο υπηρεσιακής κυβέρνησης «για δύο ή τρεις μήνες»  εξαιτίας της απλής αναλογική. «Αυτό συνιστά υπεύθυνη στάση όταν όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε μία διεθνή κρίση. Έχουμε πολεμική οικονομία κι εσείς ζητάτε εκλογές», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είχε υπολογίσει τα υπερκέρδη των εταιρειών στην ενέργεια στα  1,4 δις ευρώ και μάλιστα επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ακόμα… περιμένει να φορολογήσει τις συγκεκριμένες εταιρείες. Εξ ου κιόλας έκανε λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη». «Από τον Ιούλιο του 21 μέχρι το Φλεβάρη του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της αγοράς ήταν στα 202 €. Και αυτό διότι υπολογίζουμε από την αρχή από τον Ιούλιο και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί. Υπήρξαν μέρες που την που την έβρισκες στα 300 με 350 ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι η μέση τιμή ήταν 153 ευρώ, μεσοσταθμικά σημαίνει ότι είχανε κέρδος 49 € την μεγαβατώρα. Στην αντίστοιχη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 2 έως 3 € και τώρα πήγε στα 50 ευρώ. Αυτά τα 49 € δημιουργούν ένα υπερκέρδος για τις εταιρείες στο οκτάμηνο 1,7 δις ευρώ. Αν από τα παραπάνω αφαιρέσουμε τις όποιες επιστροφές και εκπτώσεις προκύπτει επίσης ένα ιλιγγιώδες ποσό αυτό των 1,4 δισ. ευρώ», τόνισε.

Ακόμα προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων για την ανακούφιση των πολιτών. Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι τα «κλεμμένα» χρήματα από τις εταιρείες ενέργειας θα δοθούν για την εφαρμογή των μέτρων. «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα διότι αυτά είναι κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από το Σεπτέμβρη», είπε και εξειδίκευσε τις προτάσεις του: 

  • Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα όρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή επιτροπή 
  • Μείωση το ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης 
  • Μείωση του ΕΦΚ και στα καύσιμα.
  • Αύξηση του κατώτατου  μισθού στα 800 €.  «Όχι ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι έξι μήνες τώρα στενάζει η κοινωνία και έχετε δώσει αύξηση της τάξεως του 2% που αντιστοιχεί σε ένα κουλούρι την ημέρα. 
  • Πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή

Τέλος, χαρακτήρισε «πρόοδο» το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «ανακάλυψε» την ύπαρξη αισχροκέρδειας. «Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη,  υπάρχει αισχροκέρδεια ότι πρωταγωνιστής σε αυτό τον ανταγωνισμό είναι η ΔΕΗ που λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Είναι ένα βήμα είναι μία πρόοδος», είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι όντως η ΡΑΕ θα είναι εκείνη που θα αποφανθεί.

ΣΥΡΙΖΑΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςενέργειαΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςεκλογές