Πολιτική|07.02.2019 08:49

Ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ: Ιστορική μέρα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Newsroom

ε προεδρεύοντα τον γενικό γραµµατέα Γενς Στόλτενµπεργκ και παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓ∆Μ, Νίκολα Ντιµιτρόφ, οι 29 πρέσβεις, µόνιµοι αντιπρόσωποι των κρατών-µελών της Συµµαχίας, υπέγραψαν χθες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που πλέον παίρνει τον δρόµο του για επικύρωση στα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών τους. «Σήµερα είναι µια ιστορική µέρα» δήλωσε ο Γενς Στόλτενµπεργκ, ο οποίος συνεχάρη Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση της πολύχρονης διαµάχης για το ονοµατολογικό. «Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, επέδειξαν µεγάλο πολιτικό θάρρος» δήλωσε.

Συγκινηµένος, ο υπουργός Ντιµιτρόφ από τη µεριά του είπε ότι «ήταν µια υπόσχεση που είχαµε δώσει στους πατεράδες µας και το χρωστάµε στη γενιά µας». «Ενα κράτος κρίνεται από τη δύναµη του στρατού του, από τους δηµοκρατικούς θεσµούς του και από τους φίλους του. Και µε τα µέλη του ΝΑΤΟ για φίλους, η χώρα µου θα είναι δυνατή» τόνισε.

Προσεκτικοί στις λέξεις

Και οι δύο πρωταγωνιστές της τελετής υπήρξαν εξαιρετικά προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιµοποίησαν. Ο γενικός γραµµατέας µίλησε για τη «µελλοντική Βόρεια Μακεδονία», ενώ ο Ν. Ντιµιτρόφ διευκρίνισε ότι «σήµερα είναι Μακεδονία, αλλά σε λίγες µέρες θα είναι Βόρεια Μακεδονία».

Αφού ολοκλήρωσαν τις οµιλίες, ένας ένας οι πρέσβεις, µε αλφαβητική σειρά, σηκώνονταν να υπογράψουν το πρωτόκολλο. Το τελετουργικό προέβλεπε κάθε πρέσβης να κάνει τον κύκλο γύρω από το τεράστιο τραπέζι της συνάντησης. Τελευταία υπέγραψε η πρέσβης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια όλοι οι παριστάµενοι σηκώθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας.

Το µεγάλο πολιτικό θάρρος του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ εξήρε ο Γενς Στόλτενµπεργκ 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το «Εθνος» ρώτησε τους Γ. Στόλτενµπεργκ και Ν. Ντιµιτρόφ τι µπορεί να πάει στραβά στη διαδικασία και αν οι πολιτικές εξελίξεις µπορεί να αποτρέψουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αφού επανέλαβε τα περί πολιτικού θάρρους των πρωθυπουργών, ο Γενς Στόλτενµπεργκ εξήγησε ότι ο λόγος τώρα είναι στα Κοινοβούλια των συµµάχων, «αλλά δεν περιµένει εκπλήξεις».

Ο δε Σκοπιανός υπουργός δήλωσε ότι «κάναµε πράξη κάτι που θεωρούνταν απίθανο. Αλλά, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, όσο µεγαλύτερη είναι η πρόκληση τόσο µεγαλύτερη και η επιτυχία. Καλώ όσους διαφωνούν µε την ένταξή µας στο ΝΑΤΟ να διαπιστώσουν τα οφέλη και να αλλάξουν γνώµη».

Η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων δεν έχει συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα. Για το Μαυροβούνιο, που ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε, η διαδικασία κράτησε περίπου έναν χρόνο. Μέχρι το τελικό αποτέλεσµα η ΠΓ∆Μ θα µπορεί να συµµετέχει ως παρατηρητής στα Συµβούλια.

Οµόφωνα οι επευφηµίες στα Σκόπια

όσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην ΠΓ∆Μ, µαζί και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο φυγάς στην Ουγγαρία πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, χαιρέτισαν τη χθεσινή υπογραφή στις Βρυξέλλες του πρωτοκόλλου της προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ, αν και οι τελευταίοι φρόντισαν να επισηµάνουν ότι αυτό έγινε µετά την επιζήµια για τη χώρα αλλαγή του συνταγµατικού της ονόµατος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για «ιστορική ηµέρα» για τη χώρα και προσέθεσε: «Σήµερα, η µεγαλύτερη στρατιωτική συµµαχία στον κόσµο, το ΝΑΤΟ, µας καλωσόρισε. Σήµερα, καθίσαµε στο ίδιο τραπέζι µαζί µε τους συµµάχους µας, στην ίδια Συµµαχία. Είµαστε χαρούµενοι και πρέπει να είµαστε, διότι εξασφαλίσαµε µόνιµη σταθερότητα στη χώρα µας. Εξασφαλίσαµε ασφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι πλέον µονόδροµος. Οι γενιές µας και τα παιδιά των γενεών µας θα ζουν καλύτερα στη χώρα και στην περιοχή».

Την υπογραφή είχε χαιρετίσει προκαταβολικά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, και ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σπεύδοντας όµως να επισηµάνει ότι αυτό έγινε µε αναξιοπρεπή τρόπο. «Κάθε επιτυχία για τη χώρα είναι ευπρόσδεκτη, αν και ο Ζάεφ το έκανε µε αναξιοπρεπή τρόπο και µε συναλλαγές για κάτι που οι προηγούµενες γενιές έχουν πληρώσει µε τη ζωή τους» ανέφερε. «Προκάλεσε ζηµιά» Ο Γκ. Ιβάνοφ χαιρέτισε την υπογραφή, αλλά έσπευσε να τονίσει, όπως ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας, ότι «παραµένει ως γεγονός πως της σηµερινής υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε η σύναψη συµφωνίας για την αλλαγή του συνταγµατικού ονόµατος της χώρας, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζηµιά στα εθνικά συµφέροντά µας».

Εντύπωση προκάλεσε ότι και ο καταζητούµενος Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος πριν από λίγες µέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι κάποια µέρα θα επιστρέψει στη χώρα, έσπευσε από τη Βουδαπέστη να χαιρετίσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου, κατηγορώντας όµως την κυβέρνηση ότι έφτασε ως εδώ αφού παραβίασε κάθε έννοια της δικαιοσύνης για µια δίκαιη συµφωνία και έναν λογικό συµβιβασµό, και ενώ η Ελλάδα έλαβε σχεδόν τα πάντα µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Για µια ιστορική ηµέρα, την οποία θα θυµούνται οι επόµενες γενιές, έκανε λόγο η υπουργός Αµυνας Ραντµίλα Σεκερίνσκα, προσθέτοντας ότι µε την ένταξη στη Συµµαχία η χώρα πετυχαίνει έναν µακροχρόνιο στρατηγικό στόχο της.

Των Μαρίας Ψαρά, Χρίστου Τελίδη

ΠΓΔΜΝΑΤΟΣυμφωνία των Πρεσπών