Πολιτική|03.04.2022 07:14

ΚΙΝΑΛ: Η συζήτηση για τη… συγκυβέρνηση και τα νέα «βαφτίσια»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τις προηγούμενες ημέρες μια ατάκα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φούντωσε τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας… συγκυβέρνησης, με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ ακόμα κι αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση, οι αμέσως επόμενες δε θα δίνουν ισχυρό μπόνους στο πρώτο κόμμα (και συνεπώς θα είναι δύσκολα να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση).

Ήταν αναπόφευκτο, όπως τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι στο επίκεντρο μιας τέτοιας συζήτησης θα βρισκόταν το Κίνημα Αλλαγής, αφού θα διαδραματίσει σε πρώτη φάση (κι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) ρόλο ρυθμιστή.

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουν παραμένει τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές, αλλά ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκε σε έναν… αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση του: κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, κανένα σωσίβιο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, όπως τονίζουν από το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να επανέλθουν σε καταστάσεις 2012, καθώς στόχος τους δεν είναι να κερδίσουν ένα… χαρτοφυλάκιο, αλλά η χώρα να αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν να καταστούν ουρά ούτε του Αλ. Τσίπρα ούτε του Κυριάκου Μητσοτάκη, μολονότι η σταθερότητα της χώρας είναι κάτι που απασχολεί έντονα και τον Ν. Ανδρουλάκη. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του κόμματος, οι διαφορές και με τα δύο κόμματα είναι μεγάλες σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση και να συσπειρώσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους που είχαν βρει πολιτική στέγη είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάλπες που θα στηθούν στις 8 Μαΐου θα ανοίξουν ουσιαστικά το δρόμο για την ολική επαναφορά του… ΠΑΣΟΚ, μετά από τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να «ξεχαστεί» το παρελθόν.
«Περάσαμε μια περιπέτεια, με τα λάθη μας και το έργο μας. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να αναγεννηθεί […] Και εκεί που πριν κάποια χρόνια συμβόλιζε την πτώση της Σοσιαλδημοκρατίας, το "pasokofication" που έλεγαν κάποιοι, θα αγωνιστώ να γίνουμε το μήνυμα της αναγέννησης των ιδεών μας», τόνισε εμφατικά από την Πάτρα ο Νίκος Ανδρουλάκης προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιστροφή του κόμματος στις ρίζες του.

Εν κατακλείδι στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει μια δυναμική την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν, έτσι ώστε στην επόμενη εκλογική μάχη να βρεθούν αν όχι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά κοντά του. Αναγνωρίζουν, όμως, ότι την επόμενη των εκλογών θα βρεθούν μπροστά από δύσκολα διλήμματα…

ΚΙΝΑΛεκλογέςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης