Πολιτική|06.04.2022 07:20

Ακρίβεια: Μέτρα και στο βάθος νέα μέτρα - Δύσκολες μέρες «βλέπει» η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Για μια πολύμηνη μάχη με την ακρίβεια προετοιμάζεται η κυβέρνηση, με εναλλακτικά σενάρια να είναι στο τραπέζι. Η ανοδική πορεία των τιμών δεν λέει να ανακοπεί και κρίνεται αναγκαία η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις νέων μέτρων συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθηθεί μια στρατηγική «βήμα - βήμα». Δηλαδή, πρόσθετες παρεμβάσεις παραμένουν στο «συρτάρι» και θα ανακοινώνονται ανάλογα με την έκταση που θα έχουν οι ανατιμήσεις. Ήδη χθες ανακοινώθηκε αυξημένη επιδότηση στο φυσικό αέριο για τον Απρίλιο καθώς και η επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις στις επαγγελματικές μισθώσεις για τη φετινή χρονιά.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός. «Παντού στην Ευρώπη ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε ποσοστά τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια και περιορίζει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων» σημείωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ζητά περισσότερα στη μάχη με την ακρίβεια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει σήμερα 24ωρη απεργία, ζητώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων. Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΓΣΕΒΕΕ, που επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως υπάρχουν «εφεδρείες» για να στηριχτούν οι πολίτες. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ασθενέστερους και στον σεβασμό των δημοσιονομικών ορίων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα και αναμένουν δύσκολες ημέρες το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε ένα θετικό οικονομικό αφήγημα και εστιάζουν μεταξύ άλλων στην πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών στο ΔΝΤ, στη μείωση της ανεργίας αλλά και στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι.

Τα μέτρα στο.. συρτάρι της κυβέρνησης

Με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού να μπαίνει σε εφαρμογή τη 1η Μαΐου η κυβέρνηση κρατά και μέτρα «κάβα». Πρόκειται για μέτρα που έχουν εξεταστεί διεξοδικά και θα μπουν σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα εφόσον δεν ανακοπεί το κύμα των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από αυτά τα μέτρα είναι εστιασμένα στο ενεργειακό πεδίο. Ειδικότερα, θα υπάρξει επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και το Μάιο, ενώ εξετάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα «επιδότησης» των λογαριασμών του ηλεκτρικού για τους πλέον ευάλωτους.

Την ίδια στιγμή «ζεστά» παραμένουν τα σχέδια για στοχευμένες και μικρής έκτασης παρεμβάσεις στον ΦΠΑ. Τα σχέδια αυτά προβλέπουν διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές, καφές κ.α.) και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα (που αφορούν στην διατροφή). Μάλιστα χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν και στο σχέδιο που είναι στα σκαριά για τη στήριξη πρωτίστως των νέων στην προσπάθεια εξεύρεσης στέγης (καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα). Θα είναι ένα σύνθετο πλέγμα μέτρων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει επιδότηση στέγασης, άτοκα δάνεια κ.α.

Στο μέτωπο της αισχροκέρδειας η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημοσιοποίησης των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, καθώς αυτό θα ασκήσει πίεση σε επίδοξους κερδοσκόπους και θα συμβάλλει στην αποτροπή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Όπως σημειώνεται υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καθαρά νομικό ζήτημα, καθώς μετά τον καταλογισμό γίνονται προσφυγές και τα πρόστιμα υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Πάντως, ήδη ετοιμάζεται σχετική νομοθετική παρέμβαση, ώστε η Γενική Γραμματέα Καταναλωτή να μπορεί να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

ΓΣΕΕειδήσεις τώραακρίβειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία