Πολιτική|09.04.2022 14:00

Μητσοτάκης: Να σπάσει ο δεσμός στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος - Χρειαζόμαστε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε ο Mathias Cormann Γενικός Γραμματέας του OECD. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αναμένεται ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά προσαρμοσμένη προς τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος και αναμένει ευρωπαϊκή συνεργασία για αυτό το ζήτημα.

«Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις σε αυτό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος αν γίνει αυτό», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» προειδοποίησε και υπενθύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

«Αν αυτό δεν συμβεί, θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές» είπε σημειώνοντας ότι αν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού. «Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε. Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2022. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρώτη δόση των 3,6 δισεκατομμυρίων που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν τα χρήματα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν χάνει το στόχο της που είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση είναι πάντα ευκαιρία για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε.

Οικονομικό Φόρουμ ΔελφώνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραενέργεια