Πολιτική|11.04.2022 07:36

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πυρετό ενόψει Συνεδρίου η Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριό του εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με καμπάνια που θα αφορά την ανάδειξη των προτάσεων για την αλλαγή του και την εξέλιξή του σ’ ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. «Έχω ιστορική ευθύνη να αλλάξω το κόμμα» είπε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με τις τελευταίες προσυνεδριακές εκκρεμότητες.

Σήμερα αναμένεται να προωθηθούν σποτς που αφορούν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το 50-50% στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα “τρέξει” μία συνολική καμπάνια και για τις άλλες καινοτόμες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό. Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πρώτο κόμμα που θεσπίζει το 50-50 στην αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών στα συλλογικά όργανα αλλά και στα ψηφοδέλτιά του.

Το συνέδριο αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον 5.000 συνέδρων που εξελέγησαν από εσωκομματικές διαδικασίες που διεξήχθησαν προ δεκαημέρου και η οποία αναμένεται να δώσει το πολιτικό στίγμα των ημερών και να καθορίσει τους στόχους του Συνεδρίου του κόμματος που θα αποτελέσει την αφετηρία για τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως έχει γίνει γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει για τις δύο προτάσεις του που συνδέονται με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος να στηθούν κάλπες στο χώρο του Συνεδρίου το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να προχωρήσουν την επόμενη ημέρα και οι υπόλοιπες ψηφοφορίες για τις πολιτικές θέσεις.

Η εκλογή της συλλογικής ηγεσίας θα γίνουν εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις από το συνεδριακό σώμα την Κυριακή 15 Μαϊου με κάλπες που θα στηθούν στις 13 περιφέρειες και το εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εάν θα τον ικανοποιούσε η εκλογή του με ποσοστό 70% (από τα μέλη) απάντησε: “Είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Διότι έχω εκλεγεί αρκετές φορές με ψηλά ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ και έχω πάρει και εκατομμύρια ψήφους ως επικεφαλής του κόμματος. Άρα, εγώ δεν κρίνομαι από αυτή τη διαδικασία ως πρόσωπο. Κρίνεται η στρατηγική που θέλω και παλεύω συλλογικά να υλοποιήσουμε ως κόμμα για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις του ενός κόμματος αναβαθμισμένου με ποιοτική εσωτερική δημοκρατία, αλλά και ενός κόμματος χρήσιμου, να κυβερνήσει ξανά τη χώρα, γιατί σύντομα πιστεύω ότι θα κληθούμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά.

Οι επιμέρους τάσεις πραγματοποιούν ξεχωριστές συσκέψεις για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την στρατηγική τους στο Συνέδριο. Σημειωτέον πως οι λεγόμενοι “προεδρικοί” που θεωρητικώς λογίζονται όσοι τάσσονται υπέρ των προτάσεων Τσίπρα και η “Ομπρέλα” που διαφωνεί κυρίως με την εκλογή από την κομματική βάση έχουν ήδη μετρήσει τις δυνάμεις τους στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων. Η επόμενη αναμέτρηση θα δοθεί το Σάββατο 16 Απριλίου και η τελική στις 15 Μαϊου οπότε και θα καταγραφεί η ισχύς τους στην Κεντρική Επιτροπή.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα