Πολιτική|15.04.2022 15:38

Οικονόμου: Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της ακρίβειας αλλά στην ώρα τους - Δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε ανακοινώσεις που θα γίνουν στην ώρα τους, σε ό,τι αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από τη Θεσσαλονίκη κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως πολύ σημαντικό μήνα, ο οποίος θα καθορίσει και την πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο θέμα της ακρίβειας και τόνισε ότι οι μισθοί στη χώρα μας πρέπει να ανέβουν και γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Σημείωσε ακόμα ότι τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό το μήνα θα ξεπεράσουν το 1,2 δις. ευρώ και θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η κρίση.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και του ΦΠΑ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι για μια σειρά από λόγους η κυβέρνηση επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει φορολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων εβδομήντα ετών, την οποία διαχειρίστηκε με επιτυχία, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι πολίτες. «Η κυβέρνηση μάχεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για εξεύρεση λύσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέπτυξε πρωτοβουλίες, για να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στη Σύνοδο Κορυφή του Μαΐου. Παράλληλα υπάρχει και το δικό μας εθνικό σχέδιο για τη στήριξη της κοινωνίας, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και όχι μόνο», είπε ο ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα. έκανε αναφορά σε «ύποπτους κύκλους που επιχειρούν να μετατρέψουν την ενεργειακή κρίση σε δομική», σημειώνοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε». Αυτοί οι κύκλοι, είπε ο κ. Οικονόμου, «θέλουν να πλήξουν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προκαλέσουν μεγαλύτερο χάος και δεσποτισμό».

Σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο νόμο «Δουλειές Ξανά», ο οποίος βοηθάει να βγαίνουν γρηγορότερα οι συντάξεις, να ρυθμιστεί η στεγαστική πολιτική αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, καθώς και στη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία θα φτάσει στα 500 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτής περιλαμβάνεται και η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει τα δρομολόγια το «Βέλος».

Πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και αναφορικά με το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να αποστείλει κι άλλο στρατιωτικό υλικό για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτό το ζήτημα».

«Τραγική φιγούρα με λόγο βαθιά διχαστικό ο Τσίπρας»

Επίθεση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, ως «τραγική φιγούρα» εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων» αναφορικά με τη συγκυρία και το ρόλο του και σημείωσε ότι «βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας». «Αντί να κάνει αυτοκριτική, εμφανίστηκε περήφανος για τα τραγικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του. Έταξε τα πάντα στους πάντες και είχε λόγο βαθιά διχαστικό και μανιχαϊστικό, βρίζοντας τον πρωθυπουργό. Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζεται ως τραγική φιγούρα του χθες, τόσο ο ίδιος όσο και πρωταγωνιστές του κόμματος στις πρώτες σειρές», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ανάπλαση της ΔΕΘ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, έργο που το χαρακτήρισε ως «εμβληματικό, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΔΕΘ σε ενεργειακό κόμβο». Είπε ότι εντός του Ιουνίου θα κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση και επανέλαβε ότι το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2026.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα απαιτηθούν πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας κατά τα οικοδομικά έργα, ενώ το 50% της έκτασης θα είναι χώρος πρασίνου και ανοιχτός για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Είπε, παράλληλα, ότι, όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 40%-50%.

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, είπε ότι το μέτρο δεν είχε εκδικητικό χαρακτήρα και συγκαταλέχθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει την κοινωνία ότι το εμβόλιο είναι το πιο ασφαλές μέσο για ελαφρά νόσηση από κορονοϊό.

Τι είπε για τουρκικές υπερπτήσεις και συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισες ακόμα ως «προκλητικές και απαράδεκτες» τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα με τον τρόπο που πρέπει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης  απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «τότε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση έκανε, ό,τι ήταν δυνατό για να μην υπογραφεί η Συνθήκη. Δεν έχουμε αλλάξει από τη θέση μας αυτή».

Τι συμβαίνει με το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Τέλος, ερωτηθείς από το ethnos.gr για τις μεγάλες κωλυσιεργίες αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τις ενέργειές της στο βαθμό που της αναλογεί και ότι το αίτημα για την κατασκευή του γηπέδου είναι δίκαιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα.  

Αλέξης ΤσίπραςΓιάννης ΟικονόμουακρίβειαμέτραΔΕΘ