Πολιτική|16.04.2022 13:10

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου - Πώς τοποθετούνται στελέχη του κόμματος

Βούλα Κεχαγιά

Με ομιλίες συνέδρων συνεχίζονται οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ενώ παράλληλα έχουν ανοίξει οι κάλπες για την ψηφοφορία επί των προτάσεων του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και της πρότασης της μειοψηφίας της “Ομπρέλας” που αφορούν τον τρόπο εκλογής συλλογικής ηγεσίας. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αφορά την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, ενώ η τάση της “Ομπρέλας” επιμένει ότι η συλλογική ηγεσία θα πρέπει να εκλέγεται από το Συνέδριο. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

“Είναι αυτή η νέα πραγματικότητα, που έρχεται ν’ αναγνωρίσει, ν’ αγκαλιάσει, ν’ αφουγκραστεί την πρόταση για ένα κόμμα ανοιχτό, για ένα κόμμα των μελών του, για ένα κόμμα συμμετοχικό, για ένα κόμμα δημοκρατικό. Και νομίζω ότι είναι αυτή η νέα πραγματικότητα την οποία έρχεται να αφουγκραστεί και η πρόταση του συντρόφου Προέδρου. Είναι το αυτονόητο της δημοκρατίας, της πολιτικής συμμετοχής, της ισότητας, του ενεργού πλήθους των μελών, το οποίο ναι μεν δε θέλουμε μόνο να ψηφίζει, αλλά θέλουμε να συμμετέχει, θέλουμε να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα. Αλλά θέλουμε και να ψηφίζει. Διότι, πολλοί λένε: Πώς; Ποιος; Όλοι; Και η απάντησή μου είναι η εξής, επειδή έγινε πολύς λόγος για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μετά τη χρήση της δικής της αποστροφής από τον Πρόεδρο χτες. Παραφράζοντάς την, θα μπορούσα να πω ότι ναι, προτιμώ χίλιες φορές, εκατό λανθασμένες αποφάσεις των ενεργών μελών, σε σχέση με μία σωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής”.

Γιάννης Ραγκούσης

“Η εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τα μέλη, πιστεύω ότι είναι πρωτίστως μία απόφαση για 2 θεμελιώδεις αρχές και αξίες της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Είναι μία απόφαση πρώτον, για τα δικαιώματα, για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών. Δεύτερον, είναι μία απόφαση για την άρση των ανισοτήτων, των πολιτικών ανισοτήτων εντός του κόμματος. Είναι δηλαδή μία απόφαση για το αν τα μέλη του κόμματος της σύγχρονης αριστεράς θα έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Γι’ αυτό οι αποφάσεις αυτές συνιστούν μια βαθιά δημοκρατική αλλαγή στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Νίκος Βούτσης

“Δεν συμφωνώ με την ανομολόγητη αντίληψη ότι πρέπει να οικοδομήσουμε, επειδή έχουμε ακριβώς την απαίτηση και υπάρχει και κοινωνική ανάγκη, να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη φορά, ότι θα πρέπει να οικοδομούμε μία κυβερνητική αριστερά. Δηλαδή μία αριστερά, η οποία πάση θυσία, κάθε φορά θα είναι ένα κόμμα εξουσίας και θα ζει μόνο ως κόμμα εξουσίας”.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Να είμαστε το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο από την ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Με τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες που πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουμε στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση και στη νεολαία. Και βέβαια με τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες

Νίκος Φίλης

“Να μην προχωρήσουμε σε μία στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό”

Γιώργος Κατρούγκαλος

“Η πληθυντική Αριστερά κερδίζει και στην Ευρώπη. Στοίχημά μας είναι να αντιστοιχήσουε την εκλογική στροφή το κόμματός μας που οφείλεται στην σχέση που ο έχει ο πρόεδρός μας με το εκλογικό σώμα με την αντίστοιχη αύξηση της επιρροής μας στις οργανώσεις μας.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ας κρατήσουμε αυτό που είπε ο πρόεδρός για το κοινό μας σπίτι. Εμείς που ήρθαμε ξέρουμε να σεβόμαστε τους αγώνες της Αριστεράς. Είναι σημαντικές οι προτάσεις του προέδρου που ενδυναμώνουν τον ρόλο του μέλους του κόμματος. Να κάνουμε μία νέα αρχή για μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςψηφοφορίαειδήσεις τώρασυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ