Πολιτική|08.02.2019 14:07

Βενιζέλος: Το δημοκρατικό τόξο θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατερίνα Τζαβάρα

Επιπολαιότητα χαρακτήρισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν οι ΑΝΕΛ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις του να αντιταχθεί η χώρα μας στην ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αφού έγινε η διαπραγμάτευση όπως έγινε και χρησιμοποιήθηκε η Συμφωνία ως μοχλός πρόσκαιρων εντυπώσεων και μικροκομματικών κερδών πρέπει πλέον να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή τις διατυπώσεις και το διεθνές πλαίσιο», είπε από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγώντας στην Ολομέλεια ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε πρέπει να εφαρμοστεί, πρόσθεσε πως η όποια πίεση «πρέπει να είναι εστιασμένη σε ζητήματα που υπερβαίνουν το όνομα». Επεσήμανε επίσης ότι με αίσθημα εθνικής συναίνεσης πρέπει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, μέρος των οποίων είναι η περιφερειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «στη Συμφωνία προβλέπεται ότι εμείς θα γνωστοποιήσουμε στον πρόεδρο της ΕΕ ότι υποστηρίζουμε την έναρξη ένταξης της ‘Βόρειας Μακεδονίας’ με όρους που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάσσεται στην πρόοδο των ευρωπαϊκών διαδικασιών ένταξης. Η δική μας αντίρρηση θα προκαλεί καθυστέρηση στην υιοθέτηση του ονόματος από τους γείτονες».

Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως είπε, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του, «η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία και θα αναπτύσσουν επιχειρηματολογία που οδηγούν σε διεθνοπολιτικά αποτελέσματα χωρίς να εκθέτουν τη χώρα με επιχειρηματολογία ότι η Συμφωνία ψηφίστηκε από μια άλλη κυβέρνηση και άλλη πλειοψηφία».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το κατά πόσον είναι κατοχυρωμένο το «erga omnes».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes καθώς όλα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της Συμφωνίας θα έχουν τη νέα συνταγματική ονομασία. Η παλιά ονομασία αφορά τα υφιστάμενα έγγραφα που είτε χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό» και πρόσθεσε ότι «όσα είπε ο κ. Βενιζέλος είναι σωστά και απαντούν στα επιχειρήματα της ΝΔ. Από τη στιγμή που έχει κυρωθεί η συμφωνία δεν είναι σωστό να την υπονομεύουμε».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΣυμφωνία των Πρεσπών