Πολιτική|28.04.2022 07:13

ΣΥΡΙΖΑ: «Κάντο όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία» για τους λογαριασμούς ρεύματος – Έρχονται νομοθετικές προτάσεις

Βούλα Κεχαγιά

Το “κάντο όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία” για τη μείωση των τιμών ρεύματος θα ήταν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αναμενόμενο μοντέλο  αντίδρασης της κυβέρνησης απέναντι στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται νομοθετικές προτάσεις για την ακρίβεια

Η απεξάρτηση της τιμής ρεύματος στο χονδρεμπόριο από το φυσικό αέριο θα ελαφρύνει στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου τους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 40% για έναν χρόνο, έπειτα από την διαπραγμάτευση των ηγετών των δύο κρατών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσο Ηλιόπουλο, ο πρωθυπουργός αντί να αναζητήσει…τεχνογνωσία από Ισπανούς και Πορτογάλους “χαριεντίζεται με τους Γλύξμπουργκ αναζητώντας τεχνογνωσία για νέες μπίζνες στο Τατόι”.

Σε πρώτη φάση μετά τις διακοπές στην παροχή ρεύματος χιλιάδων νοικοκυριών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρενέβη ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι αντικοινωνικές αυτές ενέργειες. “Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής” σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου.

Κατά τις πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες και νομοθετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αποσυμπίεση των νοικοκυριών από τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με κοινωνικούς φορείς για να αναζητήσουν κοινούς τρόπους δράσης απέναντι στα τιμολόγια που προκαλούν ηλεκτροσόκ την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει αδρανής.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να έχει επαφές με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας οι οποίοι ήδη έχουν προσφύγει κατά της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι πολίτες πληρώνουν τα σπασμένα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που τα golden boys του κ. Μητσοτάκη ζουν στη χλιδή. Για την Κουμουνδούρου η προκλητική ανέγερση έπαυλης 759 τμ από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, στη Τζια αποτελεί μεν πρόκληση, δεν προξενεί όμως εντύπωση καθώς είναι ο εκλεκτός που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης με απολαβές 360.000 τον χρόνο “για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της αποκρατικοποίησης.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση οι πολίτες στους οποίους κόβεται το ρεύμα λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής επί της ουσίας πληρώνουν τα σπασμένα Μητσοτάκη, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο και τα περίφημα goldenboys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μαζί με την έπαυλη του κυρίου Στάσση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει τη θέσπιση πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, αυστηρό έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, μαζί με την υιοθέτηση του μοντέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας.

ΙσπανίαΣΥΡΙΖΑλογαριασμοί ρεύματοςΠορτογαλίαειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας