Πολιτική|08.02.2019 22:37

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει (vid)

Newsroom

"Κύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά στην πρηγούμενη συνεδρίαση προφανώς (για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και σήμερα ήρθατε πάλι να επαναλάβετε τα ίδια επιχειρήματα. Τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτηση του στη Βουλή.

Ακόμη τον κατηγόρησε ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη. "Σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας", είπε αναφορικά με την παρέμβαση που ζήτησε και έκανε προηγουμένως ο κ. Ξανθός.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε παράλληλα τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμενως ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, επί των οποίων προέβη σε σύγκριση.

"Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα", είπε.

Και την επόμενη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. "Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

"Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας", είπε. Ακόμη πρόσθεσε ότι τα περί "σικέ διαζυγίου" με τον κ. Καμμένο, που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, μετά έγινε από εκείνον "εκβιαστικό διαζύγιο".

Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση, είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. "Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο.Εσείς, το ξεπεράσατε".

"Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη "Βόρεια Μακεδονία" και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον "Σκοπιανό" πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω "Μακεδόνα" είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, "αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως "Σκοπιανό". "Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός", είπε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον "Μακεδονικό στρατό", του καταλόγισε πάλι "σκοπίμως ανακρίβειες". Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον  πρόεδρο της ΝΔ να είναι "πιο σοβαρός" όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Ακόμη τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το Πρόεδρο Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει. "Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι" και την επόμενη μέρα "οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς". "Ίσως γιατί", σχολίασε, "το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα".

«Μπορεί κ. Μητσοτάκη να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα" ανέφερε.

Επιπλέον τον κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα "όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας". Είπε ότι αυτή είναι "μια στάση ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη", προσθέτοντας ότι "διαχρονικά επικίνδυνος υπήρξε ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της".

"Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: "Τώρα από αυτό τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;"

Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας", είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Μας λέτε: Μην προχωράτε σε λύση για το μακεδονικό, αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για 30 χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μας με την Αλβανία. Μη συζητάτε με την Τουρκία".

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε:"Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Ή επιλέγετε αυτοβούλως, να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι".

"Τζάμπα μαγκιά" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

"Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας", σημείωσε.

Αν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση, είπε ο πρωθυπουργός.

"Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας; Να αμφισβητείτε θεμελιώδεις αρχές που μοιράζεται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών οικογενειών της ΕΕ; Λέω σχεδόν το σύνολο, γιατί υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί και εθνικιστές, που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης και θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις", σημείωσε.

"Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είναι δημοκρατικό δικαίωμα της εκλεγμένης τους κυβέρνησης και αποτελεί ταυτόχρονα και επιλογή να γίνει μια στρατιωτικά σύμμαχος χώρα με την Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Σεβόμαστε την επιλογή τους και όχι μόνο δεν τους εμποδίζουμε αλλά δηλώνουμε ότι θα είμαστε εμείς οι γείτονές τους αυτοί που θα τους καθοδηγήσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε με υλικό και τεχνογνωσία, σε αυτή τους την επιλογή", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

"Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει τον σημαντικότερο κύκλο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν την Ελλάδα και από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρνάνε στους γείτονες μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οπως εξήγησε οι γείτονες μας θα πρέπει να στείλουν επίσημο αίτημα σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, σε όλους τους Οργανισμούς, και στις περίπου 140 χώρες οι οποίες τους αναγνωρίζουν σήμερα με την όρο "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σκέτο, να τους αποκαλούν "Βόρεια Μακεδονία".

Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία έσπευσαν να κατηγορήσουν τον κ. Ζάεφ ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

"Προφανώς κι εκεί λαθροχειρία έκαναν, διότι γνωρίζουν πως θα την εφαρμόσει με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ενταξης στο ΝΑΤΟ", είπε και συνέχισε: "Αλλά αναρωτιέμαι: Αν το πρόβλημα σας είναι ότι ο Ζάεφ δεν την εφαρμόζει, τότε μάλλον είναι καλή η Συμφωνία γι αυτό και ο Ζάεφ δεν την εφαρμόζει, δεν είναι κακή η Συμφωνία.

"Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από αύριο, η χώρα του και η κυβέρνηση του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

"Θα πρέπει να στείλει το επίσημο αίτημα στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, προκειμένου από εδώ και στο εξής να μην του αποκαλούν ως "Μακεδονία" αλλά ως Βόρεια Μακεδονία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι ίδιοι, τόσο στο δημόσιο λόγο τους, όσο και σε όλες τις ονομασίες και τις ταμπέλες που έχουν στα δημόσια κτίρια και έγγραφα τους", επισήμανε.

"Εγώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω από αυτό εδώ το βήμα τη Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα, μια χώρα η οποία θα πρέπει να είναι στήριγμα και όχι αντίπαλος για τις προσπάθειες μας να εγκαθιδρύσουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή", είπε ο πρωθυπουργός.

"Κύριε Μητσοτάκη όλοι θα κριθούμε, θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, θα μας κρίνει και η ιστορία", είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

"Εγώ αισθάνομαι ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε απειλές, απέναντι σε εκβιασμούς. Εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό. Δεν σας κατηγορώ αν έχετε άλλη άποψη, σας λέω όμως ότι πολύ σύντομα και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και η ιστορία θα μας κρίνει και κυρίως οι επόμενες γενιές. Εγώ είμαι υπερήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν την κύρωση της Συμφωνίας και αυτών που σήμερα θα ολοκληρώσουν αυτή την ιστορική προσπάθεια", δήλωσε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του πρωθυπουργού

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας