Πολιτική|09.02.2019 07:29

Για δεύτερη φορά 153 «ναι» στις Πρέσπες

Κατερίνα Τζαβάρα

Από τα σαράντα κύματα μιας φουρτούνας που το ανακάτεψε άρδην πέρασε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, με πεδίο εξελίξεων την αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη χθεσινή συζήτηση και υπερψήφιση, με τα αναμενόμενα 153 «ναι» του πρωτοκόλλου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά ενεργοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση με φόντο τον αγώνα επιβίωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είχε από συνήθεις αντεγκλήσεις μέχρι επιθέσεις και ακραίους χαρακτηρισμούς.

«Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε δεινή διάψευση των προσδοκιών σας» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι κινδυνολογεί σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, ενώ στρεφόμενος προς την κυρία Γεννηματά, της καταλόγισε ότι «η κριτική που ασκεί σε όλα τα θέματα στην κυβέρνηση είναι από την πρώτη λέξη έως την τελευταία τέλεια ταυτόσημη με αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης».

Για «εθνική υποχώρηση που συντελείται στα ερείπια των κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», καθώς και για «στιγμές πολιτικής συναλλαγής και μάλιστα σε κοινή θέα» μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι η απαξίωση της πολιτικής ζωής ευνοεί τα άκρα.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραδώσατε όλα τα όπλα της χώρας» είπε επιτιθέμενη στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο λαός διαφωνεί «και δεν πρόκειται για ανόητους ούτε για ακροδεξιούς εθνικιστές».

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «το καλύτερο “βαποράκι” των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή», δικαιολογώντας «την πρεμούρα» προώθησης του πρωτοκόλλου προς «επιτάχυνση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια». «Το να υψώνουμε τείχη είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίζουμε γέφυρες» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι «το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες».

«Ένα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια. Αυτό το χαρτί το σκίζουμε σήμερα» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Παπαχριστόπουλος

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, τόνισε ότι δέχεται πόλεμο για τη συνεπή στάση του και απογοήτευσε όσους περίμεναν κάτι περισσότερο να πει, επιλέγοντας να ξεκινήσει με αναφορά στα αποτελέσματα της… Εξεταστικής για την Υγεία, πεδίο στο οποίο προανήγγειλε εξελίξεις.

Στον Κυρ. Μητσοτάκη επιτέθηκε ο Κωνταντίνος Ζουράρις, παραδεχόμενος πως είναι γυρολόγος και μαριονέτα, που στην ελληνική γλώσσα σημαίνει το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν», τόνισε πως και ο ίδιος υπήρξε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν των γραπτών στοιχείων του πολιτισμού». Αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «μαψυλάκα (σ.σ.: αυτός που επαναλαμβάνεται), αρχοκεντρικό πρόεδρο», προαναγγέλλοντας πως θα τον σύρει στα δικαστήρια.

Μια ξεχωριστή διάσταση γραφικότητας έδωσε η καταγγελία για εκβιασμό κατά του Πάνου Καμμένου, που έκανε χθες το πρωί στη ΓΑΔΑ ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην συνεργαζόμενος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο βουλευτής επικαλέστηκε στην κατάθεσή του -με την υπόθεση να φτάνει τελικά στα χέρια του προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών- γραπτά μηνύματα που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο. Τραγελαφικά ανατρεπτικό ήταν το γεγονός ότι τα μηνύματα δημοσιοποίησαν πρώτοι οι ΑΝΕΛ με σχετική ανακοίνωση, διαψεύδοντας ωστόσο πως πρόκειται για προσπάθεια εκβίασης του πρώην βουλευτή τους. «Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και έχασαν το έλασσον, έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που στην πορεία θα εξαλειφθεί» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι «ο βασικός στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να δυναμώσει η παρουσία του ΝΑΤΟ και να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων ισχυρών κρατών όπως η Ρωσία και η Κίνα.

«Μας συμφέρει»...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας, υπογράμμισε ότι μας συμφέρει ως χώρα «η Βόρεια Μακεδονία» να μην αποτελεί στόχο διαμελισμού επίδοξων δημαγωγών από οποιαδήποτε πλευρά, ενώ για την παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας έναντι πινακίου φακής έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Εμείς ουδέποτε εγκρίναμε να παραχωρηθεί το όνομα Μακεδονία στη γείτονα χώρα και σε αυτή την ξεκάθαρη και αμετακίνητη θέση παραμένουμε» είπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης. Κατά την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, «στον αέρα» βρίσκεται το περίφημο erga omnes για τη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στην Ολομέλεια πως «αφού έγινε η διαπραγμάτευση όπως έγινε και χρησιμοποιήθηκε η Συμφωνία ως μοχλός πρόσκαιρων εντυπώσεων και μικροκομματικών κερδών, πρέπει πλέον να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή τις διατυπώσεις και το διεθνές πλαίσιο». Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι «υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes, καθώς όλα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της Συμφωνίας θα έχουν τη νέα συνταγματική ονομασία». Επίθεση στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε οπαδό της αδράνειας αλλά και φοβική, εξαπέλυσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Αναφέρθηκε πάντως και στη δυνατότητα της χώρας μας να κάνει χρήση του βέτο κατά την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ αν αυτή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της

Συμφωνία των ΠρεσπώνΒόρεια ΜακεδονίαΒουλήNATO