Πολιτική|09.02.2019 09:58

Οι θεσμοί «άδειασαν» Βέμπερ και Μητσοτάκη

Newsroom

Διπλό «καμπανάκι» χτύπησε χθες από τους θεσμούς, μετά την προσφορά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας εάν τη διακυβέρνηση της χώρας αναλάβει η Νέα Δημοκρατία.

Η ίδια η Κομισιόν, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, σχολίασε ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι σαφής αναφορικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί τους εν λόγω στόχους με μια διαφορετική κυβέρνηση, είπε πως κατ’ αρχάς η Επιτροπή «δεν σχολιάζει σχόλια». Όμως, προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα «υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Βερολίνο, καθώς ο εκπρόσωπός του, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε με νόημα πως ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup. Επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

ΚομισιόνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜάνφρεντ Βέμπερ