Πολιτική|11.05.2022 19:52

Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το ΑΠΘ: «Τοποθετούνται σαν περιθωριακή ομάδα» - «Λοιδορία φοιτητών και κρότου λάμψης μέσα στο πανεπιστήμιο»

Παναγιώτης Βελισσάρης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ, με μερίδα φοιτητών να διαμαρτύρεται για την κατασκευή βιβλιοθήκης εκεί που βρισκόταν το στέκι βιολογικού πριν γκρεμιστεί.

Πώς ξέσπασε η αντιπαράθεση

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σχολιάζοντας το σκηνικό έντασης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, σημείωσε πως «ο πρύτανης του Αριστοτελείου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, έχει θέσει ως βασικό στόχο της θητείας του να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στο Ίδρυμα, αυτή είναι η βασική του μέριμνα».

«Οι εικόνες που είδαμε, να σέρνονται και να χτυπιούνται νέα παιδιά, φοιτητές, από αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς, είναι εικόνες ντροπής. Και η ευθύνη ανήκει στον πρύτανη και στην κυβέρνηση», σημείωσε στην ΕΡΤ1. «Τα όποια προβλήματα στο πανεπιστήμιο δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε και τόνισε πως «λύνονται με όρους ακαδημαϊκού, πολιτικού και πολιτισμένου διαλόγου, όχι με αυτό το ξύλο». Υπογράμμισε δε, την ανάγκη στο διάλογο αυτόν να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς του Πρύτανη.

«Το να διαμαρτύρονται φοιτητές για τους χειρισμούς του Πρύτανη είναι κομμάτι της ακαδημαϊκής ζωής. Αυτό που δεν είναι εικόνα πανεπιστημίου, είναι η εικόνα πάνοπλων αστυνομικών με αντιασφυξιογόνες μάσκες να δέρνουν φοιτητές» πρόσθεσε. «Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει η λογική της παλιάς βασιλείας, δεν υπάρχει η λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Υπάρχει μία λογική συνδιοίκησης και αυτό είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της ακαδημαϊκής κοινότητας εδώ και χίλια χρόνια, όχι εδώ και τριάντα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Καλό θα είναι οι πρυτάνεις, οι πολιτικές ηγεσίες και τα ΜΜΕ να μην απαξιώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ καλύτερο από αυτό που κατά καιρούς παρουσιάζεται, είναι πολύ ισχυρό, πολύ αφοσιωμένο στην ακαδημαϊκή γνώση και την έρευνα. Και η εικόνα του δεν είναι η εικόνα διαφόρων πατατρεχάμενων που διαλύουν με βαριοπούλες βιβλιοθήκες. Η κυβέρνηση πρέπει να το κατανοήσει αυτό και να αφήσει τα αντιασφυξιογόνα έξω από το πανεπιστήμιο», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΝΔ: Η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται σαν περιθωριακή ομάδα

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Ο κ. Τζανακόπουλος  υποστηρίζει τους μπαχαλάκηδες λέγοντας ότι «προκλήθηκαν» από τον Πρύτανη του ΑΠΘ. Πως προκλήθηκαν; Από την προοπτική δημιουργίας βιβλιοθήκης!  Προφανώς για τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τα πανεπιστήμια αντί για βιβλιοθήκες, θα πρέπει να έχουν χώρους με στυλιάρια και μολότοφ», σημειώνει η ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

Η υποστήριξη που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις παραβατικές ομάδες που επιχειρούν να διαλύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά κλιμακώνεται.

Ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος σήμερα στην ΕΡΤ ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στοχοποιεί τον Πρύτανη του ΑΠΘ και την Αστυνομία, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος εκείνων που βανδάλισαν τον χώρο που προοριζόταν για βιβλιοθήκη και που από χθες έχουν μετατρέψει το Πανεσπιστήμιο σε πεδίο μάχης.

Ο κ. Τζανακόπουλος  υποστηρίζει τους μπαχαλάκηδες λέγοντας ότι «προκλήθηκαν» από τον Πρύτανη του ΑΠΘ. Πως προκλήθηκαν; Από την προοπτική δημιουργίας βιβλιοθήκης!  Προφανώς για τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τα πανεπιστήμια αντί για βιβλιοθήκες, θα πρέπει να έχουν χώρους με στυλιάρια και μολότοφ.

Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται όπως μια περιθωριακή ομάδα,  αυτό είναι επικίνδυνο για τα Πανεπιστήμια, τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και διδασκόντων αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτό που είναι επικίνδυνο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αστυνομικοί που δέρνουν φοιτητές, ταυτίζοντάς τους επίτηδες με μικρές μειοψηφίες παρατρεχάμενων και προβοκατόρων».

«Το μόνο έργο που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και οι πρυτανικές Αρχές στο ΑΠΘ, δεν είναι καμία βιβλιοθήκη αλλά μόνο υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου, λοιδορία των φοιτητών και βόμβες κρότου λάμψης ακόμα και μέσα στους διαδρόμους του πανεπιστημίου», σημειώνει και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ΝΔ να υπερασπιστεί το τελευταίο προεκλογικό ψέμα της, αυτό της δήθεν «ασφάλειας», αλλά δεν θα το κάνει πλακώνοντας στο ξύλο φοιτητές και με εικόνες ντροπής όπως οι χθεσινές. Να αφήσει λοιπόν τους αντιπερισπασμούς και τις προβοκάτσιες, τα αδιέξοδα της πολιτικής της τα ζουν στο πετσί τους οι πολίτες κάθε μέρα. Αν πάλι θέλει να μιλήσει για την ασφάλεια, ας απαντήσει επιτέλους στον δήμαρχό της, κ. Μπακογιάννη που από χθες αποδομεί μέχρι κεραίας τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης για τα οποία κόμπαζε στο Συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης πριν τρεις μέρες».

ΣΥΡΙΖΑΑΠΘΝέα Δημοκρατίαεπεισόδιακυβέρνησηειδήσεις τώρα