Πολιτική|12.05.2022 12:21

Live Streaming: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Newsroom

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας υπηρετεί πολύπλευρα τα συμφέροντά μας ενώ για την κυβέρνηση μας συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τις θέσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια τη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «το κείμενο που καλούμαστε να ακυρώσουμε τυπικά συνιστά μία από τις πολλές διαδοχικές ανανέωσης της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη ουσίας αποτυπώνει μία νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον. Και δεύτερον η χώρα μας καθίσταται με τον πλέον σαφή τρόπο ο βασικός έτερος και συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή».

«Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερη ακόμη σημασία και διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής στην κυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται. Με ένα θερμό πόλεμο να εξελίσσεται εντός της ευρωπαΐκής Ηπείρουμ, ενώ στο Αιγαίο διαρκεί η ένταση με τις τουρκικές προκλήσεις και βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ας συγκρατήσουν και πάλι τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω τις ανακοινώσεις αυτής της συμφωνίας οι οποίοι είναι τρεις είναι σημαντικοί λόγοι. Είναι μία συμφωνία που έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η οποία τελικά αποκρυσταλλώθηκε ύστερα από πολύ μήνες εντατικές διαπραγματεύσεις. Περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση ότι αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και βρει ορίζοντα καθώς ανανεώνεται ανά πάντα αιτία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει τότε και εφόσον το κρίνει.

Αισθάνομαι ότι αντίπαλοί μας δεν αντιλαμβάνονται πως μία ευρωπαϊκή δύναμη όταν απαιτείται μπορεί να αναλάβει φιλόδοξες εθνικές πρωτοβουλίες. Και πως γίνεται μία φιλελεύθερη παράταξη να εφαρμόζει ένα τόσο εκτεταμένο κοινωνικό πρόγραμμα και πως ενώ άλλοι διαλαλούσαν ανεφάρμοστα συνθήματα εμείς κάνουμε πράξη χειροπιαστές λύσεις. Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα φορολογήσει με
90 τοις 100 τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγή ρεύματος.

Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής υπέρ τής κύρωσης τάσσονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευση δήλωσαν θα καταψηφίσουν.