Πολιτική|12.05.2022 12:51

Τσίπρας: Δίνετε επ' αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ, στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις

Newsroom

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας ουσιαστικά τον Κ. Μητσοτάκη ότι δίνει πολλά και δεν παίρνει… τίποτα. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει και προανήγγειλε ότι όταν πάρει την εξουσία θα την τροποποιήσει και θα την διαπραγματευτεί εκ νέου.

Τσίπρας: Η συμφωνία τα δίνει όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και θα την τροποποιήσει


Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για αμηχανία μπροστά στο αποτέλεσμα των πολιτικών του κάνοντας λόγο για μια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα, την στιγμή που οι ΗΠΑ δίνουν αμυντικό υλικό στην γειτονική Τουρκία. «Μην είναι τροχοπέδη η δυσκολία στα εθνικά θέματα τα αποτελέσματα των δικών σας πολιτικών», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιλέγει μια επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. «Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει; . Εγκαταλείπετε το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραχωρεί το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άρα την όποια αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής. Σύμφωνα, δε, με τον Αλ. Τσίπρα ο Κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος αρχηγός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση 6 ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ.


Ακόμα επιχείρησε να καταδείξει ότι η συμφωνία είναι επ’ αόριστον. «Είναι απίστευτη κοροϊδία να αναφέρεστε για μια συμφωνία πενταετίας, καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα καθώς το άρθρο 1 αναφέρει ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του πρωτοκόλλου, θα παραμείνει σε ισχύ εκτός αν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη», είπε. «Για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που υπενθυμίζει τι αναγράφεται στη συμφωνία αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σας κάρφωσε ενώπιον του κ. Δένδια λέγοντας ότι η ανανέωση αυτή θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον. Σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις», προσέθεσε.


Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων γίνεται την ώρα της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, την στιγμή δηλαδή που Ρώσοι αξιωματούχοι στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη. «Όχι μόνο δεν εξασφαλίσατε ανταλλάγματα, αλλά συνοδεύεται η συμφωνία με ραγδαία αναβάθμιση αμερικανοτουρκικών σχέσεων κι αποδυνάμωση, αν όχι ακύρωση των αμυντικών διαπραγματευτικών μας όπλων», είπε και απάντησε στις αιτιάσεις Μητσοτάκης για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εξοπλιστικά προγράμματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. « Βρήκαμε άδεια ταμεία από τη λεηλασία 2012-2015, αλλά καταφέραμε να αναβαθμίσουμε F-16. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ κάνετε τον κόκορα», σημείωσε.
Επανερχόμενος στη Συμφωνία κατήγγειλε ότι με την παρούσα η Αμερικανική πλευρά δεν δέχτηκε να δεσμεύσει ούτε ένα ευρώ για τα ελληνικά αμυντικά προγράμματα, σε αντίθεση με την αρχική συμφωνία του 1990 ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία εμπλοκή με νησιά του Αιγαίου, ακόμα και του δυτικού Αιγαίου. Αντιθέτως, όπως είπε, η κυβέρνηση ικανοποίησε το 100% των αμερικανικών απαιτήσεων.

Δείτε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

ΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΗΠΑειδήσεις τώρα