Πολιτική|10.02.2019 10:14

Η εξίσωση των εκλογών - Πότε θα στηθούν οι κάλπες

Βούλα Κεχαγιά

Ένα μόνο -αλλά καθοριστικό- στοιχείο λείπει από τον οδικό χάρτη του Μεγάρου Μαξίµου για τους επόµενους µήνες: Ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Οσο κι αν κάποιοι επιµένουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει τις εκλογές τον Μάιο, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει στις αποφάσεις του και δεν πρόκειται να καταλήξει, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, πριν από τον Απρίλιο. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας όταν συνοµιλεί µε τους συνεργάτες του εξετάζει και τις δύο πιθανότητες, του Μαΐου και του Οκτωβρίου. Ζυγίζοντας πρώτιστα το µέγεθος του ρίσκου που θα έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε η µία είτε η άλλη επιλογή. Βαθιά µέσα του θα ήθελε οι κάλπες για την εθνική αναµέτρηση να στηθούν τον Οκτώβριο, ως µία τρανταχτή διάψευση όσων είχαν επενδύσει στα σενάρια της αριστερής παρένθεσης. Οµως εκείνο που προέχει για τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ µε ασφάλεια στις κάλπες, µε στόχο να ανατρέψει τα προγνωστικά των δηµοσκόπων και να κερδίσει τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις 

Εκ των πραγµάτων ένα από τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει σηµαντικά το Μέγαρο Μαξίµου το επόµενο διάστηµα θα είναι οι µετρήσεις της κοινής γνώµης. Ολες ανεξαιρέτως οι δηµοσκοπήσεις, ασχέτως της διαφοράς που δείχνουν µεταξύ Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνουν πως η απόσταση ολοένα και µειώνεται. Η δηµοσκόπηση που παρουσιάζει σήµερα το «Έθνος της Κυριακής» και αφορά τις ευρωεκλογές καταγράφει τη διαφορά µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας ∆ηµοκρατίας στις 4,1 µονάδες, µάλλον τη χαµηλότερη που έχουν δείξει οι δηµοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων.

Το Μαξίµου αλλά και η Κουµουνδούρου φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους ποιοτικά στοιχεία δηµοσκοπήσεων που δείχνουν πως αυξάνεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία µέχρι πρότινος ήταν αισθητά χαµηλή -σε αντίθεση µε εκείνη της Ν∆- και συγχρόνως δείχνουν τη δηµιουργία ενός καλύτερου κλίµατος ως προς τις προσδοκίες της κοινωνίας για όσα πρόκειται να συµβούν. Επίσης, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι το κοµµάτι της αδιευκρίνιστης ψήφου παραµένει υψηλό και ότι τουλάχιστον το 1/2 των ψηφοφόρων αυτής της δεξαµενής θα µπορούσε δυνητικά να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών µόνο όταν έχει µπροστά του καθαρή, ολόκληρη την εικόνα στο κάδρο. ∆ηλαδή όταν δει πώς αντιδρά η κοινωνία σε όλα τα θετικά µέτρα που έχει ψηφίσει και υλοποιεί η κυβέρνησή του, αλλά η επίδρασή τους δεν έχει φανεί ακόµη στα εισοδήµατα των νοικοκυριών. Επίσης, θα περιµένει να καταλαγιάσει ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών για να κατανοήσει το µέγεθος της φθοράς που έχει προκληθεί στη δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ από τη διευθέτηση αυτής της ιστορικής εκκρεµότητας.

Από την άλλη, βεβαίως, αναµένει να δει εάν έχει και ωφέλειες από την κύρωση της Συµφωνίας γνωρίζοντας πως υπάρχει ένα προοδευτικό κοινό που µπορεί µεν να µην ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επικροτεί τους χειρισµούς που έγιναν από την κυβέρνησή του για την επίλυση ενός προβλήµατος δεκαετιών. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι ποντάρει πολύ στην προσπάθειά του για συγκρότηση µίας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης που θα έχει ως κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρωτοβουλίες του Μαξίµου δείχνουν πως το κάλεσµα του πρωθυπουργού για τη δηµιουργία µίας αριστερής και προοδευτικής συµµαχίας δεν είναι ένα πυροτέχνηµα, ή µία κίνηση που καλύπτει την πολιτική αναγκαιότητα της στιγµής.

Η δηµιουργία µιας πλατιάς συµµαχίας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάµεις είναι επί της ουσίας το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης µετά την έξοδο από το µνηµόνιο και την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώτιστος στόχος του Μαξίµου είναι αυτή η συµπόρευση να αποτυπωθεί αρχικώς στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει ακόµη τα χαρτιά του, ούτε έχει κάνει ανακοινώσεις για τη σύνθεση της ευρωλίστας (µε εξαίρεση τον Παναγιώτη Κουρουµπλή) όπως έχουν πράξει ήδη τα άλλα κόµµατα.

Θεωρεί όµως ότι η κεντροαριστερή διεύρυνση συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την «επόµενη µέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τους ΑΝΕΛ και ασφαλώς χωρίς τις δεσµεύσεις που δηµιουργούσαν στη χώρα τα µνηµόνια. Ολα αυτά βεβαίως απαιτούν τον χρόνο τους για να ωριµάσουν και για να γίνουν κτήµα και στην ελληνική κοινωνία.

Εκ των πραγµάτων λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας θα περιµένει να έρθει η κατάλληλη ώρα για να διαµορφώσει άποψη για τον χρόνο των εκλογών. Κυβερνητικοί παράγοντες εµφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και επισηµαίνουν µε νόηµα: «Εάν τα πράγµατα κυλήσουν όπως τα έχουµε σχεδιάσει και δεν υπάρξει ο λεγόµενος αστάθµητος παράγοντας, τότε θεωρητικά η κυβέρνηση δεν έχει µπροστά της σηµαντικά εµπόδια ως το φθινόπωρο». Υπονοώντας ότι όλα είναι ανοιχτά.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΑλέξης Τσίπρας