Πολιτική|15.05.2022 07:21

ΣΥΡΙΖΑ: Οι στόχοι του κόμματος για τις σημερινές εκλογές - Να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Μήνυμα στο πολιτικό σύστημα επιθυμεί να στείλει η Κουμουνδούρου με τις σημερινές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτό δεν είναι άλλο, όπως εξηγούν κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος από το ότι μία εσωτερική διεργασία μπορεί να μετατραπεί σε ένα ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας προς την κυβέρνηση πως δεν πάει άλλο και ότι ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως γνωστόν δεν επιθυμεί να βάλει αριθμητικό πήχη αναφορικά με το ύψος της συμμετοχής των πολιτών στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος. Ο πήχης είναι πολιτικός έχει πει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας με την επισήμανση πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βάζει αριθμητικούς στόχους στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές.

Και εκεί ο στόχος είναι σαφής: Να ψηφίσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να δώσουν στο κόμμα του την εκλογική πρωτιά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μίλησε με αριθμούς ούτε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο κέντρο της Αθήνας λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες -στις 8 π.μ- για την έναρξη της ψηφοφορίας τόσο για την ανάδειξη Προέδρου όσο και την εκλογή των 300 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Όμως από τα λεγόμενά του στη συνομιλία του με τους πολιτικούς συντάκτες έγινε σαφές πως η αίσθηση που έχει αποκομίσει όλο το τελευταίο διάστημα με τις περιοδείες του σε γειτονιές της Αττικής αλλά και στην περιφέρεια είναι ότι υπάρχει ένα έντονο κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση και συγχρόνως μία διάθεση των πολιτών να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να αποκτήσουν μία προσδοκία για το αύριο.

«Πιστεύω ότι θα είναι ένα μήνυμα ισχυρό για το πολιτικό σύστημα η ενδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα ισχυρό μήνυμα και για την κυβέρνηση» σχολίασε χθες στην τελευταία ανάμεσα από δεκάδες συνεντεύξεις (ΑΝΤ1) που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες για να εκπέμψει το μήνυμα της συμμετοχής. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κρύβει την αισιοδοξία της για την συμμετοχή στις σημερινές διαδικασίες και στέκεται ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του ρόλου του μέλους το οποίο δεν θα ψηφίσει απλώς για Πρόεδρο και (για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα) για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά θα μπορεί να συμμετάσχει σε εσωτερικά δημοψηφίσματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας για την διαμόρφωση κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων όπως για παράδειγμα το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μπει, με ποιο πρόγραμμα και με ποιον σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον εκ των πραγμάτων εστιάζεται σήμερα στην κάλπη για την εκλογή Προέδρου, όμως σε εσωκομματικό επίπεδο έχει τη σημασία της και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπης πρωτίστως ως προς τα ποσοστά που θα αποσπάσουν οι επιμέρους τάσεις, η πλειοψηφία του κόμματος και η μειοψηφία, αλλά καθώς και η σειρά κατάταξης των στελεχών στην σταυροδοσία. Θεωρητικώς μία συνολικότερη εικόνα για την ΚΕ θα υπάρχει την επόμενη ημέρα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί απόψε στις 8μμ με δυνατότητα παράτασης εφόσον κριθεί ότι το απαιτεί η προσέλευση των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραεκλογές