Πολιτική|10.02.2019 11:46

Κατερίνα Μπακογιάννη: Δεν θα γείρουµε δεξιά ή αριστερά

Φώφη Γιωτάκη

Τα επόμενα κρίσιμα βήµατα και κυρίως τον προσανατολισµό του Ποταµιού προς τις κάλπες περιγράφει µε ενάργεια στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Ποταµιού. Η γνωστή δηµοσιογράφος Κατερίνα Μπακογιάννη αναφέρεται στη σχέση της µε το Ποτάµι, εξηγεί γιατί αποδέχτηκε την πρόταση του Θεοδωράκη να αναλάβει τα του Τύπου, επιµένει ότι το Ποτάµι θα κατέβει µε ψηφοδέλτιο και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, εξαπολύει εµµέσως πλην σαφώς πυρά προς τους αποχωρήσαντες βουλευτές, λέγοντας ότι «αυτήν τη φορά προέχει να είµαστε πιο προσεκτικοί στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων», και αποκαλύπτει απαντώντας στο ερώτηµα περί αυτόνοµης καθόδου ότι «υπάρχουν συµµαχικά σχήµατα στον ορίζοντα».

Κυρία Μπακογιάννη, πώς βρεθήκατε στο Ποτάµι;

Ήµουν στο Ποτάµι, δεν παρουσιάστηκα ξαφνικά. Παρακολούθησα από κοντά τα πρώτα του βήµατα και συµµετείχα ως δηµοσιογράφος και ως πολίτης στις ανοιχτές εκδηλώσεις του.

Και γιατί δεχτήκατε, σε µια δύσκολη στιγµή για το Ποτάµι, να είστε η εκπρόσωπός του;

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του Σταύρου. Και δεν θεωρώ ότι η στιγµή είναι δύσκολη, όπως µου λέτε. Στις λίγες ηµέρες που είµαι στη Σεβαστουπόλεως έχω δει πολλούς ανθρώπους να µπαίνουν στο Ποτάµι. Κάποιοι επειδή έχουν εκτιµήσει τη συνέπειά του -πράγµα σπάνιο στην ελληνική πολιτική σκηνή- και κάποιοι άλλοι γιατί έχουν ενοχληθεί από το πολιτικό «bullying» που δέχεται το Κίνηµα, το οποίο είχε εξαρχής την πιο καθαρή θέση στο Μακεδονικό. Υπάρχει λοιπόν µια αυξανόµενη δυναµική.

Η αυτόνοµη κάθοδος παραµένει στόχος σας;

Προφανώς. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Ποταµιού και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Εσείς θα είστε υποψήφια;

Ανέλαβα τη θέση της εκπροσώπου για να µεταφέρω προς τα έξω τις θέσεις του Ποταµιού όσο καλύτερα µπορώ και όχι για να είµαι εγώ η ίδια υποψήφια στις εκλογές.

Υπάρχει κόσµος, όµως, για τα ψηφοδέλτια; Ή αναγκαστικά θα οδηγηθείτε σε συνεργασίες µε άλλα κόµµατα; Είτε δεξιά είτε αριστερά.

Κανείς ποτέ δεν έχει πει ότι το Ποτάµι στερείται ικανών ανθρώπων. Ακόµη και οι αντίπαλοί µας παραδέχονται ότι έχουµε αξιόλογα στελέχη. Απλώς αυτήν τη φορά προέχει να είµαστε πιο προσεκτικοί στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Και υπάρχουν συµµαχικά σχήµατα στον ορίζοντα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι του παρόντος. Πάντως δεν θα γείρουµε δεξιά ή αριστερά, όπως λέτε.

Θα συνεργαζόσασταν µετά τις εκλογές µε τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το Ποτάµι δεν είναι υπέρ της ακυβερνησίας. Και δεν λέει «ας γίνονται συνεχώς εκλογές» και «σε δουλειά να βρισκόµαστε». Στην επόµενη Βουλή, λοιπόν, θα στηρίξουµε αυτούς που θα στηρίξουν τις επτά βασικές µας θέσεις, όπως αποφασίστηκε και στο Συνέδριο του Νοεµβρίου.

Με τη ΝΔ λοιπόν ή µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει µεγάλη ευθύνη για τη στασιµότητα της χώρας. ∆εν είναι σύµµαχός µας. Την ίδια στιγµή βλέπουµε τη Ν∆ να υιοθετεί µια όλο και πιο συντηρητική αντιευρωπαϊκή πολιτική. Και ο πολίτης µοιάζει να είναι σε αδιέξοδο. Εδώ είναι που πρέπει να σκεφθεί το Ποτάµι. Ενα κόµµα χωρίς ιδεοληπτικές εµµονές, µε καθαρές προτάσεις, ευρωπαϊκό χωρίς αστερίσκους.

Στις 26 Φεβρουαρίου το Ποτάµι έχει γενέθλια. Πώς τελικά θα τα γιορτάσετε;

Θα γιορτάσουµε παρουσιάζοντας την πρότασή µας για τις ευρωεκλογές. Θα υπάρξουν βέβαια και εκπλήξεις, αλλά λίγο υποµονή.

Αν σας ρωτούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ποιο ήταν το µεγαλύτερο λάθος του, τι θα του απαντούσατε;

Ο Σταύρος έχει ήδη µιλήσει δηµόσια για µικρά και µεγάλα λάθη.

Ποιο, εσείς, έχετε αντιληφθεί ως το µεγαλύτερο;

Η συµπόρευση µε τη Δηµοκρατική Συµπαράταξη ήταν τελικά λάθος. Μπέρδεψε τον κόσµο και δεν γέννησε τίποτε καινούργιο. Όπως είπε και ο ίδιος στο Συνέδριο, έπρεπε να το είχε προβλέψει.

Με την Ντόρα Μπακογιάννη έχετε κάποια σχέση;

Αν εννοείτε συγγενική, καµία. Της έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις και την εκτιµώ και ως πολιτικό και ως γυναίκα. Η αλήθεια είναι ότι η συνωνυµία µας είχε δηµιουργήσει µια µικρή... σύγχυση όταν ξεκίνησα τη δηµοσιογραφία.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

συνέντευξηΚατερίνα Μπακογιάννη