Πολιτική|20.05.2022 13:58

Σύγκρουση Τσίπρα με Οικονόμου: «Δεν ανέφερε τη λέξη Τουρκία στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης» - «Ενισχύθηκαν οι ελληνικές θέσεις»

Newsroom

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση με αιχμές την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αλλά και την κρίση της ακρίβειας που χτυπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα πυρά Τσίπρα

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «υπήρξε κριτική όχι για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο» την οποία χαρακτήρισε «τιμητική στιγμή για τη χώρα» αλλά, όπως είπε: «Η ουσία της κριτικής ήταν όταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα, τί κερδίζουμε, τί χάνουμε, τί διεκδικήσαμε, τί υποσχέσεις, τί δεσμεύσεις πήραμε;».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο «οξύμωρο» των ελληνοτουρκικών διαφορών, παρά την συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, είπε πως υπάρχουν «δύο μοντέλα άσκησης πολιτικής και επιρροής»: «Το ένα είναι αυτού που γκρινιάζει διαρκώς και γίνεται ενοχλητικός, ζωηρός και στο τέλος της ημέρας κερδίζει και το άλλο που είναι πρόθυμος και δηλώνει ευχαριστημένος και κερδίζει μόνο τα χειροκροτήματα».

Εξήγησε, δε, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα «εκβιασμού» που έχει η Τουρκία, πρέπει, όμως να είναι «υπολογίσιμη». «Όχι το μοντέλο του δεδομένου συμμάχου που αρκείται με ένα χτύπημα στην πλάτη», σχολίασε και έκανε και πάλι αναφορά στα «ανταλλάγματα» που είχε ζητήσει ο ίδιος από τις ΗΠΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε αυτά που ζήτησε ο νυν πρωθυπουργός, «αυξημένα κονδύλια για αμυντικό εξοπλισμό, δεύτερη ναυτική βάση στη Σούδα και εγκατάσταση στη Σύρο» και «απορρίφθηκαν», χωρίς όμως να έχει αντίκτυπο στη συμφωνία.

Σχετικά με τα F35, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αρνητικός» στο όπλο, αλλά εκφράζει «προβληματισμό για την κούρσα εξοπλισμών» που δεν έχει «τέλος» αλλά και για τη «στάση των συμμάχων να το παίζουν δίπορτο» εξοπλίζοντας την Τουρκία. «Αυτό δεν είναι συμμαχία», σχολίασε.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό ότι δεν ανέφερε τη λέξη «Τουρκία» μπροστά στις κάμερες, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για την κατρακύλα» της χώρας ως προς την Ελευθερία του Τύπου, λέγοντας πως τέτοια ερώτηση «δύσκολα θα δεχόταν σε συνέντευξη στην Ελλάδα».

Όσον αφορά, τέλος, στα ζητήματα της οικονομίας, o Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «ο πυρήνας της κριτικής» του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση έχει να κάνει με τη «στρατηγική στάση» της απέναντι στην ανάγκη «κρατικής παρέμβασης» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτήρισε, δε, την κυβέρνηση «εμμονικά νεοφιλελεύθερη», τονίζοντας ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης «σε καμία άλλη χώρα δεν ευδοκιμεί αυτή η σχολή οικονομικής σκέψης».

«Ενισχύθηκαν οι ελληνικές θέσεις», απαντά ο Οικονόμου

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε:

  • Σε αντίθεση με το τραγικό επίπεδο διεθνούς εκπροσώπησης, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, η Ελλάδα είναι σήμερα σημαίνουσα περιφερειακή δύναμη με βαρύνοντα ρόλο στον κόσμο που άλλαξε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό πιστοποιήθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε αυτό που παραδέχθηκαν μέχρι και οι Τούρκοι: ότι ο Πρωθυπουργός με τις τοποθετήσεις του και με τον τρόπο που έθεσε τα ζητήματα, ενίσχυσε πολύ σημαντικά τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Τσίπρας ζητάει ουσιαστικά από τον Πρωθυπουργό να ακολουθήσει την τακτική της Τουρκίας.
  • Στο ζήτημα της ακρίβειας, που είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει μια εύκολη λύση για όλα. Έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο για να την ξορκίσει.
Αλέξης ΤσίπραςΓιάννης ΟικονόμουΚυριάκος ΜητσοτάκηςΗΠΑειδήσεις τώραακρίβειαΤουρκία