Πολιτική|20.05.2022 15:00

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές από τον Οικονόμου: «Θα γίνουν το 2023» - Τι είπε για τις αυξήσεις στη βενζίνη

Τίμος Φακαλής

Αδιάθετο παραμένει το 1/3 της κυβερνητικής ενίσχυσης για τα καύσιμα καθώς από τα 3 εκατομμύρια των πολιτών που είχε εκτιμηθεί αρχικά πως θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα τελικά έγιναν αποδέκτες της ενίσχυσης μόνο τα 2 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι. «Προφανώς αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν στην μάχη κατά της ακρίβειας. Θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα που θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις αυξήσεις στη βενζίνη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την αγορά καυσίμων, εξετάζεται ο τρόπος λειτουργίας της, γίνονται συνεχείς έλεγχοι για να αποφευχθούν στρεβλώσεις και στην παρούσα φάση το βάρος έπεσε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Θα παρακολουθούμε και κάθε δυνατότητα που θα υπάρχει για δράση θα χρησιμοποιείται», υπογράμμισε, χωρίς όμως να προβλέπεται προς το παρόν κάποια απτή παρέμβαση για μείωση της τιμής, όπως άφησε να εννοηθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία τόνισε ότι  η ανεργία από  το 17,2% που ήταν το καλοκαίρι του 2019 περιορίστηκε στο 12,2%  τον Μάρτιο. Πιο κάτω και από  το 12,7% που ήταν τον Φεβρουάριο και πολύ πιο κάτω από το 16,8%, που ήταν τον Μάρτιο του 2021.  «Σημαντικό  είναι το γεγονός ότι οι απασχολούμενοι σήμερα στη χώρα μας ξεπερνούν  τα 4 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3%, σχεδόν 525 χιλ. περισσότεροι από εκείνους που είχαμε τον Μάρτιο 2021».

Σχετικά με τα σενάρια πρόωρων βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Το τελευταίο διάστημα ήταν έντονη η φημολογία για παράταση της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024.

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας στο μέλλον, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι χαιρετίζει τα κομματικά συνέδρια, πλην όμως η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα ζητήσει καθαρή εντολή διακυβέρνησης και σταθερή διακυβέρνηση ως προϋπόθεση για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Για το θέμα με το Χαμόγελο του Παιδιού τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλαίσιο για τη λειτουργία όλων αυτών των ιδρυμάτων προστασίας παιδιών. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές με το Χαμόγελο του Παιδιού οι οποίες όμως, όπως είπε, θα διευθετηθούν.

Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τον  αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.  «Ένας αγώνας  όλων των Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν, είναι χρέος μας στους απογόνους τους, αλλά και στις μελλοντικές γενιές». 

Σε ότι αφορά το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία τόνισε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις των δύο χωρών να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία. «Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο  Ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά, αλλά και την εμπέδωση των κοινών μας αξιών. Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και  προσβλέπει στη συνεργασία με τις δύο χώρες που θα αποτελέσουν νέα μέλη της Συμμαχίας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ως «σταθμό» για τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται για τη χώρα και για τον ενισχυμένο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως.

«Είναι πια η Ελλάδα ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατηγικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται και στην Ευρώπη και στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Ακούγεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί μετά τη δεκαετία των μνημονίων. Υπολογίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και υποστηρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει στον κόσμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «σταθμό» για την «περαιτέρω ενδυνάμωση» της θέσης και του ρόλου της χώρας την «εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη συνάντηση του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Biden και την «ιστορική» ομιλία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου (στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων) των ΗΠΑ. Υπογράμμισε την αποδοχή που είχαν οι θέσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι αναδεικνύουν «τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, όσο και το «παγκόσμιο κύρος» του πρωθυπουργού.

καύσιμαΘεσσαλονίκηΓιάννης Οικονόμουκυβερνητικός εκπρόσωποςΗΠΑηλεκτρικό ρεύμαεκλογέςπρόωρες εκλογέςειδήσεις τώρα