Πολιτική|21.05.2022 14:40

Συγχαρητήρια Δένδια στην ελληνικής καταγωγής νέα υφυπουργό της Γαλλίας

Newsroom

Τα συγχαρητήριά του στην ελληνικής καταγωγής νέα υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, «μετέφερε» σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

«Συγχαρητήρια @CZacharopoulou για τον ορισμό σας ως Υφυπουργό, αρμόδια στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής, η οποία ορίστηκε στην γαλλική κυβέρνηση. Τις καλύτερες ευχές μου για τα νέα σας καθήκοντα» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ποια είναι

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα που αναλαμβάνει πόστο στην κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος Μαρόν την Παρασκευή 20 Μαΐου. Έως σήμερα η κα Ζαχαροπούλου, ήταν ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν «La Republique en Marche», ενώ έχει πίσω της μία λαμπρή καριέρα τόσο στην πολιτική, όσο και στην ιατρική

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με καταγωγή από την Κόρινθο, αναλαμβάνει πλέον σημαντική θέση στην γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, ενώ είναι προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Είναι κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία και δηλώνει «βαθύτατα Ευρωπαία». Η κα Ζαχαροπούλου έχει σπουδάσει στην Ιταλία και για χρόνια εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού.

 

Έχει πλούσιο βιογραφικό σε σχέση με τη δράση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.

Το 2022, εντάχθηκε στην Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19. Από τον Απρίλιο του 2021, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου συμπροεδρεύει στο Συμβούλιο Μετόχων της COVAX, μαζί με τον Φερνάντο Ρουίζ Γκόμεζ. Υπό αυτή την ιδιότητα, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2021.

 

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε την κα Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.

 

Στο παρελθόν τιμήθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, για την προσφορά της σε ιατρικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της ενδομητρίωσης.

ειδήσεις τώραΝίκος ΔένδιαςΓαλλία