Πολιτική|24.05.2022 10:26

Ελληνοτουρκικά: Πώς διαβάζει η Αθήνα τις πρωτοφανείς προκλήσεις του Ερντογάν – Τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση και τα επόμενα βήματα

Newsroom

Εκτός ελέγχου είναι η τουρκική προκλητικότητα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τραβά το σχοινί και να κλείνει τις πόρτες του διαλόγου. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέρχεται στην εμπρηστική ρητορική, την ώρα που η Αθήνα επιλέγει να απαντά με ψυχραιμία και κυρίως χωρίς να σηκώνει τους τόνους.

Γιατί δεν σήκωσε τους τόνους η Αθήνα – Οι επόμενες κινήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η κυβέρνηση βλέπει σπασμωδική ενόχληση της Τουρκίας εξ αιτίας της γενικότερης αναβάθμισης της Ελλάδας  στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, μετά τις αναφορές του κ. Ερντογάν. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους» ανέφερε χαρακτηριστικά

Πάντως, στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και αναγνωρίζουν πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχει.. ήρεμα νερά. Και μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να μην θέλουν να μπουν σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων με τη τουρκική πλευρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν όσο και στις επαφές στο Κογκρέσο  ενημέρωσε για τις κινήσεις τις Άγκυρας, παρουσιάζοντας και τους χάρτες με τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» .

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως κινήσεις αναθεωρητισμού δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, κάτι που φάνηκε και από την διεθνή αντίδραση που προκάλεσε ο πόλεμος  στην Ουκρανία. Παράλληλα αυτό που τονίζεται είναι πως η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και ο ρόλος που μπορεί μα διαδραματίσει η χώρα ως ενεργειακός κόμβος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν τη δήλωση Ερντογάν

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε στον τουρκικό Τύπο η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για σκληρή στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στην Ελλάδα.

Αναφορά στη δήλωση του Τούρκου προέδρου υπάρχει μόνο σε δύο πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, ωστόσο, ευρεία είναι η μετάδοσή της στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, όπου γίνεται παράλληλα μνεία και στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας.

Τα δύο πρωτοσέλιδα:

Μιλιέτ: «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα»

Χουριέτ: «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα»

Η μετάδοση στις τουρκικές ενημερωτικές ιστοσελίδες:

Γενί Σαφάκ: «Πολύ σκληρή αντίδραση του προέδρου Ερντογάν στον Μητσοτάκη που είπε στις ΗΠΑ "Μην δίνετε F-16 στην Τουρκία": Δεν υπάρχει αυτός για μένα»

TGRT: «Η ελληνική απάντηση στα λόγια του προέδρου Ερντογάν για τον Μητσοτάκη δεν άργησε»

Μπιργκιούν: «Η απάντηση της Ελλάδας στα λόγια Ερντογάν "Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα"»

Η δήλωση Ερντογάν

Σε σκληρές δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβη τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για μη επέμβαση τρίτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και για σύσταση στις ΗΠΑ να μη δώσουν στην Τουρκία τα F-16.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι: «Όταν βγήκαν από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Γαλλία, η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Βρίσκεται η Ελλάδα σε αρμονία μαζί μας αυτή τη στιγμή; Ο δρόμος της FETO (των γκιουλενιστών) προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν περνάει μέσω Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί φτιάχνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. Ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες».

«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Από δω και μπρος ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα πλέον. Η Αμερική πιθανόν δεν θα αποφασίσει με βάση αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςτουρκικές προκλήσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα