Πολιτική|11.02.2019 07:39

Διευρύνει την κοινωνική ατζέντα η κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Η ΠΓ∆Μ φεύγει, η Βόρεια Μακεδονία έρχεται, και η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει σήµερα στο γειτονικό κράτος ρηµατική διακοίνωση µε την οποία θα γνωστοποιεί πως ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου εισδοχής της στο ΝΑΤΟ. Οπερ σηµαίνει πως είναι υποχρεωτική η χρήση της ονοµασίας «Βόρεια Μακεδονία» άµεσα από όλους τους διεθνείς οργανισµούς και τα διεθνή φόρα, στις διµερείς σχέσεις, αλλά και σε όλα τα έγγραφα στο εσωτερικό της χώρας.

Εχοντας κλείσει το κεφάλαιο «Μακεδονικό», αλλά και το κεφάλαιο «Π. Καµµένος», το Μαξίµου γυρίζει σελίδα, ρίχνοντας πλέον το βάρος του σε ζητήµατα κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στο στοίχηµα της συγκρότησης µιας µεγάλης προοδευτικής συµµαχίας µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό σχέδιο για συµπόρευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων αποτελεί το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης. Μάλιστα τυγχάνει σχεδόν καθολικής αποδοχής και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαπιστώνει πως η συγκατοίκηση µε τους ΑΝΕΛ ήταν επώδυνη και έχει αφήσει σκιές στην Κουµουνδούρου. Ο πρωθυπουργός αναµένεται να ανα-
λάβει νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της Κεντροαριστεράς, οι οποίες δεν αποκλείεται να συγχρονιστούν µε τη δηµοσιοποίηση ενός νέου κειµένου για την αναγκαιότητα σύµπηξης ενός προοδευτικού µετώπου συνοδευόµενου από υπογραφές προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο µεταξύ, αναµένεται να πολλαπλασιαστούν οι δηµόσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του διαλόγου για τη νέα προοδευτική συµµαχία. Το Μαξίµου πιστεύει πως αυτό είναι το κεντρικό αίτηµα της κοινωνίας, που, όπως δείχνουν και οι µετρήσεις της κοινής γνώµης, υποδέχεται θετικά τις πρωτοβουλίες για συνεννόηση όλων των δυνάµεων οι οποίες αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες και ακραίες φωνές. Αρα, το πρώτο µεγάλο τεστ για την επίτευξη συγκλίσεων θα είναι η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνταγµατική αναθεώρηση Εκ παραλλήλου η κυβέρνηση θα εστιάσει στη συνταγµατική αναθεωρητική διαδικασία που, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του προέδρου της Βουλής, θα ολοκληρωθεί περί τα µέσα Μαρτίου. Ωστόσο παραµένει ανοιχτή η πρόκληση στα θέµατα της οικονοµίας που -ούτως ή άλλως- έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης. Το µεγάλο στοίχηµα είναι η ολοκλήρωση του νοµικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον νόµο Κατσέλη-Σταθάκη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα draft του προσχεδίου είναι έτοιµο να αποσταλεί στους θεσµούς, ωστόσο ακόµη δεν έχει επέλθει συµφωνία µε τις τράπεζες.

∆ύο είναι τα βασικά «αγκάθια» στις συζητήσεις της κυβέρνησης µε τους τραπεζίτες: το ύψος της αντικειµενικής αξίας της πρώτης κατοικίας όσων δανειοληπτών ενταχθούν στο νέο πλαίσιο (η κυβέρνηση θέλει να φθάσει τα 150.000), αλλά κυρίως το να προχωρήσουν υποχρεωτικά οι τράπεζες σε «κουρέµατα» των δανείων. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της χώρας έχουν σε αυτό το ζήτηµα τη στήριξη των θεσµών, που θεωρούν ότι δεν υποχρεούνται να κάνουν «κούρεµα» εάν οι ίδιες δεν το κρίνουν αναγκαίο.

Σύµφωνα, πάντως, µε πληροφορίες, θα υπάρξει άµεσα νέα συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαµπουράρη, µε τους τραπεζίτες, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τοµή», καθώς ο χρόνος πιέζει και το νοµοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

120 δόσεις

Στο µεταξύ, θέµα χρόνου είναι η προώθηση στη Βουλή της ρύθµισης για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία (µε «κούρεµα») και Εφορία. Αυτή η ρύθµιση αναµένεται να ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

ΠΓΔΜ120 δόσειςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΑλέξης Τσίπρας