Πολιτική|11.02.2019 08:13

Στη Μακεδονία ρίχνει το βάρος η Νέα Δηµοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος

Στον αστερισµό των επερχόµενων πολλαπλών εκλογικών αναµετρήσεων κινούνται πλέον Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα ∆ηµοκρατία, στο φόντο τής προς το παρόν ολοκλήρωσης του πολιτικού κεφαλαίου του Σκοπιανού.

Η διήµερη περιοδεία του προέδρου της Ν∆, χθες και προχθές, σε Κοζάνη και Γιαννιτσά αντίστοιχα, ενίσχυσε την ήδη εµπεδωµένη αίσθηση της «γαλάζιας» ηγεσίας για την οργή και την απογοήτευση των Μακεδόνων σχετικά µε την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Σύµφωνα µε κοµµατικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισµένος να αξιοποιήσει τη λαϊκή εναντίωση στη Συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, προκειµένου, όπως λέγεται, να αµβλύνει µέτρο προς µέτρο και βήµα προς βήµα τις αρνητικές πτυχές του επώδυνου εθνικού συµβιβασµού.

«∆εν ξέρω τι γραµµάτια έχει αναλάβει να εξοφλήσει (σ.σ.: ο κ. Τσίπρας) και δεν ξέρω ο ίδιος πώς πιστεύει ότι µπορεί να ωφεληθεί από µια τέτοια πρωτοβουλία» σηµείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, υπενθυµίζοντας ταυτόχρονα ότι ως αυριανός πρωθυπουργός δεν απεµπολεί το δικαίωµα του βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στην ΕΕ. Ο ίδιος δεσµεύθηκε, εξάλλου, ότι θα κατοχυρώσει τα µακεδονικά προϊόντα, που, όπως είπε, είναι πλέον απροστάτευτα, αλλά και ότι θα εκπονήσει ένα συγκροτηµένο και τολµηρό αναπτυξιακό πρόγραµµα για τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, µε ειδική µνεία στη ∆υτική Μακεδονία. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές προς τους επιτελείς του να οργώσουν τη Μακεδονία αναλύοντας τις βασικές πρόνοιες του «γαλάζιου» προγράµµατος, ώστε να συρρικνωθεί δραστικά ο ζωτικός χώρος σε ακραίες δυνάµεις που επιχειρούν να εκµεταλλευθούν τη συγκυρία.

Συνάντηση µε Γερµανούς

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν∆ κινείται σε πολλαπλά ταµπλό, µε κοινό γνώρισµα την καλύτερη δυνατή προπαρασκευή της επόµενης µέρας της χώρας. Σε αυτό το πνεύµα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, κατά πληροφορίες, εντός της ηµέρας µε Γερµανούς επιχειρηµατίες, µε κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες κατά τη «γαλάζια» οπτική αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στην υψηλή ανεργία και την καθήλωση που γνωρίζει επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονοµία. Πέµπτη και Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται για δεύτερη συνεχή χρονιά να µετάσχει στις εργασίες του αποκαλούµενου και… Νταβός της Ασφάλειας Munich Security Conference, όπου µεταξύ άλλων θα παρακαθίσει σε δείπνο µε τη νέα «σιδηρά κυρία» των Γερµανών Χριστιανοδηµοκρατών, Ανεγκρετ Κραµπ-Καρενµπάουερ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να τοποθετηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγµατική αναθεώρηση 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία