Πολιτική|26.05.2022 13:53

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας: Τι αναφέρει η επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου - Ευθεία απειλή από Τσαβούσογλου

Newsroom

Διπλωματική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει η Αθήνα, ως απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται τα τελευταία 24ωρα. Μετά το σήμα για διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός απαντώντας στην προσωπική επίθεση που του έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκαθαρίζοντας ότι καμία πρόκληση της Άγκυρας δεν θα μείνει αναπάντητη, η Αθήνα έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η Αλεξία Τασούλη, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε την επιστολή την Τετάρτη, ως απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί σύνδεσης της αποστρατικοποίησης και της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για απαντητική επιστολή σε αυτήν που είχε στείλει ο ομώνυμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στις 30 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ αναφέρει:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι "η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους" με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισιών (1947) είναι νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».

Παράλληλα στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι τα σύνορα που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Καθίσταται λοιπόν απολύτως σαφές ότι η Αθήνα στηρίζεται σε νομικές υποθέσεις που έχει κρίνει το δικαστήριο της Χάγης. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και είχε ενημερώσει σχετικά.

Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου:«Δεν μπλοφάρουμε - Θα προχωρήσουμε σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών»

Την ίδια ώρα, πάντως, η Άγκυρα συνεχίζει σε υψηλούς τόνους καθώς σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει η Άγκυρα, αν, όπως λέει, η Αθήνα δεν συμμορφωθεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr από την Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο της επιστροφής από την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι:

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να προβάλει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του ’60 και εμείς έχουμε πει ότι «αν δεν σταματήσουν, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή είναι νησιά που τους δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί σε αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή την υπόθεση. Το θέμα δεν μπορεί να αγνοείται με κενά λόγια του τύπου ‘η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας’. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο την απειλή της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πούμε ‘δεν πειράζει, ας τοποθετήσει όσα όπλα θέλει’. Όσο δεν σταματούν τις παραβιάσεις, εμείς θα τους κυνηγάμε».

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟΗΕειδήσεις τώραεπιστολήΝίκος Δένδιας