Πολιτική|31.05.2022 07:54

Ο Τσίπρας ετοιμάζει τον προεκλογικό «πρωινό καφέ»

Βούλα Κεχαγιά

Σε ανάδειξη Εκτελεστικής Γραμματείας η οποία θα αποτελέσει και το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη χάραξη πολιτικής και στρατηγικής αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Κουμουνδούρου.

Παρουσία του προέδρου και των δύο εκλεγμένων από την Κεντρική Επιτροπή γραμματέων του κόμματος συνεδριάζει το μεσημέρι για πρώτη φορά η νέα Πολιτική Γραμματεία των 41 μελών κατά την οποία εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει και τη συνολική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πιθανολογείται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει και νέα πρόταση αυτή τη φορά για την ανάδειξη των μελών της εκτελεστικής γραμματείας η οποία θα λειτουργεί επί της ουσίας ως ένα πολιτικό διευθυντήριο του κόμματος. Κατά τις πληροφορίες θα είναι ένα 11μελές ή 13μελές όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν ex officio o ο πρόεδρος του κόμματος, η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με βάση το Καταστατικό στο όργανο αυτό συμμετέχουν και 3 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας όμως με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο θα λειτουργήσει με διευρυμένη σύνθεση περισσότερων μελών. Και στην Εκτελεστική Γραμματεία θα ισχύσει το μέτρο της ισάριθμης εκπροσώπησης των φύλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δώσει με σαφήνεια το στίγμα του για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα από εδώ και πέρα με κεντρική στόχευση την πολιτική αλλαγή. Για τον ίδιο εκείνο που προέχει πέραν της εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το να κρατήσει κοντά του ενεργά τα νέα 110.000 μέλη του κόμματος και να αναπτύξει μεταξύ τους μία αμφίδρομη σχέση που θα εξασφαλίζει και τη δική τους συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες. Η Ράνια Σβίγκου μιλώντας χθες στο “Κόκκινο” αναφέρθηκε σ’ αυτήν την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς και στην αναγκαιότητα δικτύωσής του με την κοινωνία, τους χώρους εργασίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη νέα γενιά και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος.

Θεωρείται αμφίβολο το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θελήσει να προχωρήσει σε αλλαγές στους τομείς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χωρίς ωστόσο να αποκλείονται αλλαγές το επόμενο διάστημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΚουμουνδούρου