Πολιτική|31.05.2022 16:39

Live streaming η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, όπου θα επιδιωχθεί να υπάρξει σχετική αναφορά και στα συμπεράσματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Σημείωσε πως «λεονταρισμοί» της Άγκυρας δεν θα γίνουν ανεκτοί, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο διαμήνυσε για ακόμη μια φορά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο RePower Eu που όπως είπε θα χρησιμοποιηθούν αδιάθετα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθεί ενεργειακή μετάβαση.

Για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα στον καθορισμό τους. «Δόθηκε σαφής εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει τρόπους αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου με αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη συζήτηση και δεν θα περιμένουμε την ΕΕ για να παράσχουμε στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου είναι σύνθετο. Εξίσου σύνθετο είναι και το ζήτημα αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην αρχή ήμασταν μόνοι μας όταν το θίγαμε αυτό το ζήτημα, τώρα είναι αρκετοί που ασκούν πιέσεις στην ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους Έλληνες είναι η άμεση ανακούφιση. Και ήδη έχουν αρχίσουν να βλέπουν αισθητά μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος», συνέχισε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία του Power Pass. «Όλοι αυτοί που μας ασκούσαν κριτική ότι δεν φορολογούσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ψήφισαν παρών στη Βουλή όταν φέραμε τη σχετική ρύθμιση», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Για τις υψηλές τιμές βενζίνης έκανε λόγο για πανευρωπαϊκό πρόβλημα. «Η κυβέρνηση έκανε ήδη μια πρώτη μικρή παρέμβαση με το fuel pass, δεν είμαι όμως έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι. Παρακολουθούμε όμως το ζήτημα και θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Δεν είναι δεδομένο ότι το εμπάργκο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αυτό που έχει υποχρέωση η ΕΕ είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία πίεσης στη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Αλλά έχει λιγότερο κόστος σε εμάς το εμπάργκο σε σχέση με τη Ρωσία».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Απαντώντας στην εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι θα γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Πόσες από τις προβλέψεις του κ. Τσίπρα έχουν επιβεβαιωθεί; Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται ήρεμο πολιτικό κλίμα, πολιτισμένο διάλογο με αντιπαράθεση αρχών, λιγότερη πόλωση και προκλητική ρητορική που παραπέμπει σε εποχές που ευτυχώς έχουμε αφήσει πίσω μας».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από Ελλάδα και ΕΕ και ζήτησα το ζήτημα αυτό-εφόσον η Τουρκία επιμείνει- να συζητηθεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο και εκεί να υπάρχει σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις.

Επανερχόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί».

«Η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, πατώντας πάνω στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν πρόκειται ποτέ να καταφύγουμε σε όξυνση, προσβολές και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Έχουμε την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την πεποίθηση πως έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε στο πλευρά μας. Δεν θα εμπλακώ σε ένα πινγκ – πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον τούρκο πρόεδρο».

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στα πιθανά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Τις απαντήσεις τις δώσαμε στην επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ. Δεν θα μπούμε σε κανενός είδους λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα είναι παντελώς απρόκλητα και αδικαιολόγητα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ΕΕ, έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΆγκυραΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςφυσικό αέριοειδήσεις τώραΣύνοδος Κορυφήςβενζίνη