Πολιτική|31.05.2022 19:38

Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα: Τι θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία – Τι θα παραλάβει από το Βερολίνο

Newsroom

Η Γερμανία θα παραδώσει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση της Αθήνας να μπορέσει να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Σολτς, από το υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό πως  συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Τι είχε δηλώσει ο καγκελάριος της Γερμανίας

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο Σολτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα - ή τι είδους όπλα θα παραδώσει η Αθήνα στο Κίεβο.«Τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», είπε.

Σημειώνεται πως προ ημερών ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως η Ελλάδα επρόκειτο να στείλει νέα όπλα για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Αλλά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τονίσει πως «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της».

Γερμανίαυπουργείο Εθνικής ΆμυναςΌλαφ ΣολτςπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα