Πολιτική|01.06.2022 08:13

Δυσεπίλυτη εξίσωση οι τιμές στην ενέργεια: Η ανηφορική πορεία του πληθωρισμού και το plan b των μέτρων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Λευκός καπνός βγήκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας και περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου το οποίο κατευθυνόταν προς την Ευρώπη ουσιαστικά θα σταματήσει. Ωστόσο, για μια σειρά θεμάτων που έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια - όπως για παράδειγμα το θέμα του πλαφόν -δεν έχει υπάρξει απόφαση και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Στη συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και στην εξελισσόμενη ευρωπαϊκή συζήτηση για τις τιμές του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όσον αφορά στο ζήτημα της παρέμβασης στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, σημείωσε πως είναι περίπλοκο και εξίσου περίπλοκη είναι η αποσύνδεσή του από τη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή ήμαστε αρκετά μόνοι. Τώρα βλέπω αρκετούς να συντάσσονται με τις θέσεις μας και να ασκούν πίεση στην Κομισιόν να καταλήξει σε παρεμβάσεις». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου και μέσα σε αυτές μπορεί να είναι και το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Πάντως, με την ευρωπαϊκή συζήτηση να συνεχίζεται- και να μην είναι σίγουρο ποια θα είναι η τελική έκβαση - η κυβέρνηση εστιάζει στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης. Τα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή σε δόσεις, ενώ μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν διεθνώς και οι τιμές.

Ο δημοσιονομικός… αέρας κρίνει τα νέα μέτρα

Το κύμα των ανατιμήσεων που ξεκίνησε από την ενέργεια και έχει περάσει σε μια σειρά βασικών αγαθών απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν φαίνεται τώρα κοντά έξοδος από το τούνελ. Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει ένα πακέτο μέτρων, ωστόσο είναι δεδομένο πως σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι των αυξήσεων θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.

Βέβαια, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και δεν είναι εύκολο να υπάρξουν άμεσα νέες εξαγγελίες. Επομένως, οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών δεικτών και κυρίως από την πορεία της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή του τουρισμού.

Με τη χώρα να βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι παραμένει ο στόχος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Επομένως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να κάνουν βιαστικές κινήσεις, παρά το ό,τι έχει σημάνει συναγερμός για την πορεία του πληθωρισμού (που είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρώπη).

Στο τραπέζι παραμένουν σενάρια για στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ σε δύο ή τρία βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα το ψωμί. Παράλληλα μένει να φανεί ποιες άλλες κινήσεις μπορούν να γίνουν για την στήριξη των νοικοκυριών, ωστόσο φαίνεται πως στην κυβέρνηση εστιάζουν πρωτίστως στην υλοποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Χθες απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές στα καύσιμα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass». Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο αυτή την στιγμή» , προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις στο ζήτημα της βενζίνης όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι».

ενέργειαειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςμέτραΕυρωπαϊκό Συμβούλιοπετρέλαιο