Πολιτική|04.06.2022 18:46

Κιλιτσντάρογλου: «Η ΕΕ δεν πρέπει να κατευθύνεται από την Ελλάδα και την Κύπρο»

Μαρία Ζαχαράκη

Το ευρωπαϊκό προφίλ επιχείρησε σήμερα να επιδείξει η αντιπολίτευση στην Τουρκία. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε ότι, σε περίπτωση ανόδου της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην εξουσία, στοχεύουν στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ κι ότι πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, προκειμένου να καμφθούν τα εμπόδια που θέτουν η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως ανέφερε.

«Το μπλοκάρισμα αυτών των κεφαλαίων πρέπει να σταματήσει. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία δεν πρέπει να μείνει μόνη της απέναντι στις εναντιώσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξήγησε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις εξωτερικής πολιτικής, ώστε να αποτρέψουν την απομόνωσή της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να υφίστανται ποδηγέτηση από την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Πρέπει να θέτουμε το ερώτημα σωστά. Γιατί η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου; Η Τουρκία πρέπει να πάρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Σε ζητήματα προσφύγων ή μεταναστών, η Τουρκία δεν πρέπει να κατέχει τη θέση της χώρας που κρατά τους πρόσφυγες. Περιμέναμε ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσέγγιζαν το προσφυγικό πρόβλημα με κοινή ευθύνη και θα επιμερίζονταν το βάρος. Ζούμε σε μια σημαντική γεωγραφία. Η Μέση Ανατολή ήταν πάντα πυριτιδαποθήκη και επηρέαζε επίσης την Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επωφεληθεί από την ιστορική γνώση και εμπειρία της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΚύπροςειδήσεις τώραΤουρκία