Πολιτική|05.06.2022 09:17

Βορίδης: Διπλή παρέμβαση στο δημόσιο με νέο προσοντολόγιο και μπόνους παραγωγικότητας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην διπλή παρέμβαση που μπαίνει σε εφαρμογή στο δημόσιο τομέα - με νέο προσοντολόγιο αλλά και μπόνους παραγωγικότητας -αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Παράλληλα υπογραμμίζει πως θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο πανελλήνιοςδιαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π, με τον τελικό αριθμό των θέσεων που θα συμπεριληφθούν σε αυτόν να βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Όσον αφορά στο μπόνους στο δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και «έχει εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ». Στις αλλαγές που προωθούνται είναι και το νέο προσοντολόγιο με το οποίο μειώνονται οι κλάδοι και οι ειδικότητες από 2.700 σε 550, δηλαδή κατά 80% περίπου.

Σχετικά με την πορεία των τιμών στη συνέντευξη του ο κ. Βορίδης επισημαίνει πως έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης. Προσθέτει δε πως «γίνεται αντιληπτό ωστόσο ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ανεξάντλητος και λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια που υπάρχουν ανά περίσταση, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των Ελλήνων».

Στο φλέγον θέμα των ελληνοτουρκικών ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως «η χώρα μας επιδιώκει διαρκώς τον διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα εδράζεται πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στη βούληση αμφότερων των πλευρών αυτός να είναι εποικοδομητικός. Οι παράλογες και ανιστόρητες αιτιάσεις της Τουρκίας έχουν οδηγήσει αυτόν τον διάλογο σε αδιέξοδο».

Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την Βουλή μέσα στον μήνα έρχονται αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται;

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας που έχουμε παρουσιάσει συνιστά ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σύστημα το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου και της προσαρμογής του στις αυξημένες ανάγκες και στις σύγχρονες απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή πραγματικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων και αναβαθμίζουμε τον ρόλο του προϊσταμένου παρέχοντάς του τα απαραίτητα διοικητικά εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να κινητροδοτήσει την ομάδα του στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην οργανική του μονάδα. Στο πλαίσιο αυτό του δίνεται η δυνατότητα καθορισμού της στοχοθεσίας καθώς και η επιλογή να επιβραβεύσει τους υπαλλήλους του αξιοποιώντας το μπόνους παραγωγικότητας και τη δυνατότητα απόφασης για τηλεργασία. Ειδικότερα, η αξιοποίηση του μπόνους, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και για το οποίο έχει εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανατροπή του κλίματος εξισωτισμού που έχει παραλύσει το ελληνικό δημόσιο για δεκαετίες.

Σε μια σειρά κρατών του ευρωπαϊκού Νότου - όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία-λαμβάνονται μέτρα στο ενεργειακό πεδίο για το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα θα υπάρξουν ανάλογα μέτρα, όπως η ρύθμιση των κλιματιστικών στο δημόσιο σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και η αύξηση των ποσοστών της τηλεργασίας;

Είμαστε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ώστε να αναληφθούν σχετικές δράσεις περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το ενεργειακό ράλι έφερε και αυξήσεις σε βασικά αγαθά πιέζοντας ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης, εφόσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών;

Η ακρίβεια είναι ασφαλώς ένα κρίσιμο ζήτημα που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρο τον πλανήτη αυτή την περίοδο. Η Κυβέρνηση έχει ρίξει σε αυτή τη μάχη όλα τα «όπλα» που διαθέτει στα χέρια της, έχοντας διαθέσει στοχευμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης και πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίζονται στην αγορά. Γίνεται αντιληπτό ωστόσο ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ανεξάντλητος και λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια που υπάρχουν ανά περίσταση, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των Ελλήνων.

Έχετε ανακοινώσει πως κάθε χρόνο θα διεξάγεται ένας γραπτός διαγωνισμός υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για την κάλυψη των κενών θέσεων στο δημόσιο. Πότε θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός και πόσες θέσεις αφορά;

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π. στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και στην επιτάχυνση των προσλήψεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, ενώ ο τελικός αριθμός των θέσεων που θα συμπεριληφθούν σε αυτόν βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία.

Ποιες αλλαγές έρχονται στο δημόσιο με το νέο προσοντολόγιο;

Προχωρήσαμε πρόσφατα στην αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 50 που αφορά στο προσοντολόγιο και κλαδολόγιο του Δημοσίου, προσαρμόζοντας το στα σημερινά δεδομένα και τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Έπειτα από πολύμηνη, κοπιώδη και συστηματική εργασία καταφέραμε να μειώσουμε τους κλάδους και τις ειδικότητες από 2.700 σε 550, δηλαδή κατά 80% περίπου, καταργώντας παρωχημένους κλάδους που είχαν από καιρό σταματήσει να έχουν ουσιαστικό αντικείμενο και δημιουργώντας νέους, σύγχρονους κλάδους και ειδικότητες. Με αυτή τη δραστική αλλαγή πετυχαίνουμε την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διενέργεια του πανελλήνιου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. Παράλληλα, αυτό μας επιτρέπει να προσελκύσουμε υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης προκειμένου να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου που επιδιώκουμε, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούμε τον κατακερματισμό του ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό μας, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο Δημόσιο.

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα ανεβάζει διαρκώς τους τόνους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κόβει τις γέφυρες του διαλόγου. Πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα;

Η χώρα μας επιδιώκει διαρκώς τον διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα εδράζεται πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στη βούληση αμφότερων των πλευρών αυτός να είναι εποικοδομητικός. Οι παράλογες και ανιστόρητες αιτιάσεις της Τουρκίας έχουν οδηγήσει αυτόν τον διάλογο σε αδιέξοδο. Το καθεστώς έντασης που επιχειρεί να επιβάλλει στην περιοχή η Τουρκία είναι κάτι που έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς και στο παρελθόν, όπως με την εισβολή που επιχείρησε στον Έβρο εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό ζήτημα, με την απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο με τις παράνομες έρευνες και navtex αλλά και σε πολιτικό επίπεδο με τις εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν κατά καιρούς τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Σε όποιο επίπεδο κι αν επιχείρησε η Άγκυρα να δημιουργήσει ένταση, έλαβε άμεση και αποφασιστική απάντηση από την Κυβέρνησή μας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εξάλλου ότι κάθε κίνηση αναθεωρητισμού που τυχόν επιχειρήσει η Τουρκία θα τιμωρηθεί με σαρωτικό τρόπο. Γίνεται σαφές ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο, που έτυχε θερμής υποδοχής από αμφότερα τα νομοθετικά της σώματα, προκάλεσε τον εκνευρισμό των Τούρκων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να ενεργεί επιδιώκοντας σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ούτε ως αδυναμία, ούτε ως υποχώρηση σε ενδεχόμενη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων. Εξάλλου πλέον οι θέσεις της Ελλάδας αποτελούν και θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, δηλαδή των ισχυρότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκίαειδήσεις τώραΜάκης Βορίδηςακρίβειαενέργειαελληνοτουρκικές σχέσεις