Πολιτική|06.06.2022 16:48

Ηλιόπουλος: Καταρρέουν οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για ενίσχυση Πυροσβεστικής - Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής

Newsroom

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου ότι «υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση και περιορίσαμε τις ζημιές και τις φθορές στο ελάχιστο», όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή, 5 Ιουνίου, στην Άνω Γλυφάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος,  διαμηνύει ότι «οι πρώτες φωτιές του Ιουνίου μας έφεραν ξανά αντιμέτωπους με το περσινό σκηνικό, αλλά για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου». Ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του, έκανε λόγο για «αυτοθαυμασμό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η κυβερνητική αδιαφορία αναδεικνύεται και από τις δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Ιστιαίας πως δεν έχει γίνει τίποτα στη βόρεια Εύβοια ένα χρόνο μετά», επισημαίνει και καταλήγει: «Τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης ξέρει μόνο να κάνει φιέστες και να δίνει υποσχέσεις. Τις δύσκολες ώρες κρύβεται πίσω από επιτελικούς και συνεργάτες. Όμως δε θα κρύβεται για πολύ. Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής».



Ακολουθεί πλήρης η δήλωση

«Οι πρώτες φωτιές του Ιουνίου μας έφεραν ξανά αντιμέτωπους με το περσινό σκηνικό.

Καταστροφές και καμένα σπίτια μέσα στον αστικό ιστό. Αλλά για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο αυτοθαυμασμού να πει ότι η φωτιά στην Βούλα δείχνει πως «κινούμαστε στο σωστό δρόμο»

Ένα χρόνο μετά το αρνητικό ρεκόρ με 1,3 εκατ. στρέμματα γης καμένα, οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση της πυροσβεστικής, καταρρέουν μπροστά στα χιλιάδες οργανικά κενά της Υπηρεσίας και τις εικόνες πυροσβεστών να δίνουν τη μάχη με κουβάδες μέσα στην Αθήνα.

Η κυβερνητική αδιαφορία αναδεικνύεται και από τις δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Ιστιαίας πως δεν έχει γίνει τίποτα στη βόρεια Εύβοια ένα χρόνο μετά.

Τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης ξέρει μόνο να κάνει φιέστες και να δίνει υποσχέσεις. Τις δύσκολες ώρες κρύβεται πίσω από επιτελικούς και συνεργάτες. Όμως δεν θα κρύβεται για πολύ. Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής».

Οικονόμου: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων

«Υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση και περιορίσαμε τις ζημιές και τις φθορές στο ελάχιστο». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Την ίδια ώρα, δε, στήριξε απόλυτα τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη επισημαίνοντας ότι «η διαχείριση μιας δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες εστίες εν μέσω σφοδρών ανέμων ήταν μία απόδειξη ότι δουλειά και προετοιμασία αποδίδει».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι στην περιοχή υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες στην άνω Γλυφάδα τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό ενώ την ίδια μέρα εκδηλώθηκαν άλλες 61 δασικές πυρκαγιές.

«Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και δεδομένης και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση», είπε και προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι επιστήμονες συμφωνούν ότι η περιοχή μας βάλλεται σφόδρα από την κλιματική κρίση η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου αλλά και σφοδρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το «κοκτέιλ» αυτό είναι εκρηκτικό ενώ η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια όσο δε λαμβάνονται διεθνώς μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης θα είναι μεγάλη.

«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για να μην υπάρχουν, όμως, παρεξηγήσεις είτε καλοπροαίρετες είτε κακοπροαίρετες θέλω να διευκρινίσω την πραγματικότητα αυτή δεν είναι ούτε λόγος για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως κράτος και ως πολιτεία», προσέθεσε.

Επανάλαβε, πάντως, ότι φέτος «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων». Άλλωστε, όπως ισχυρίστηκε, η προετοιμασία φάνηκε και στην πυρκαγιά στη Γλυφάδα που «άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις και οι χρόνοι αντιδράσεις ήταν εντός των πρωτοκόλλων».

«Γι' αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ζημιές», σημείωσε.

Όλες οι ειδήσεις:

Βενζίνη: «Φωτιά» στις αντλίες - Αύξηση 10 λεπτών σε μια εβδομάδα

Δίκη Δώρας Ζέμπερη: Η οικογένειά της ζητά τους «πραγματικούς δολοφόνους» - Τη σκότωσαν «για υπόθεση της δουλειάς»

Tα βάζει με τα μεγαθήρια των Κυκλάδων: Το νησί με τις χαμηλές τιμές και το καταπληκτικό φαγητό που φέτος έχει την τιμητική του

Νάσος ΗλιόπουλοςφωτιέςΓιάννης Οικονόμουειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης