Πολιτική|06.06.2022 20:42

Μητσοτάκης: Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν - Μαζί με τον πόλεμο να τελειώνουν οι αυταρχικοί ηγέτες που καταπατούν τα σύνορα

Newsroom

Μήνυμα με… τουρκικές προεκτάσεις και αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2022. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει και «μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα ή πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους». Αυτό, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι καθήκον όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Την ίδια ώρα, έκανε ειδική μνεία στη σημασία της ναυτιλίας την παρούσα χρονική στιγμή για τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με καύσιμα ενώ επισήμανε ότι καθίσταται κομβική η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου. «Γίνεται ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν κρατικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Καινούργια πρόκληση για τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς LNG. «Οι κινήσεις της Ελλάδος υπήρξαν και είναι ταχύτατες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η πατρίδα μας γίνεται έτσι ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και κρίσιμος κόμβος για όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Το στοίχημα των καιρών είναι διπλό και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάματα, ορθόπλωρα. Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της πράσινης μετάβασης το οποίο αποκτά βαθιά γεωπολιτική διάσταση», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι: «Οι πρώτοι που θα το αντιληφθούν θα είναι κερδισμένοι. Σήμερα καλούμαστε να επιστρέψουμε σε μία ναυτιλία η οποία σταδιακά θα γίνει ενεργειακά ουδέτερη. Ναι, έχει σημειωθεί πρόοδος. Ένας πιο πράσινος στόλος δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά αποτελεί και σημαντική επενδυτική ευκαιρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν κομβικό παίκτη στη ναυτιλία και επιβάλλεται να συμβάλλει για να γράψει τους νέους κανόνες. «Η Ευρώπη επιτέλους να αντιληφθεί ότι στα ελληνόκτητα πλοία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο θα συμβάλλει στην στρατηγική της αυτονομία. Πρέπει να γίνει σεβαστό από τη γραφειοκρατία της», είπε.

Τέλος, προανήγγειλε ότι έως στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο ένα σχέδιο για την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης για την προσέλκυση και άλλων νέων στη θάλασσα για να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική ναυτοσύνη και στις επόμενες γενιές.

πόλεμοςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία