Πολιτική|07.06.2022 14:21

Απαντήσεις Μητσοτάκη - Δένδια στο παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας: «Ο Μητσοτάκης προκαλεί ένοπλη σύρραξη», είπε ο Μπαχτσελί

Newsroom

Την ώρα που η ηγεσία της Τουρκίας εξακολουθεί να προβαίνει σε προκλητικά - εθνικιστικά παραληρήματα που έχουν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε όλες τις προκλήσεις κρατώντας όμως ήπιους τόνους έχοντας πάντα ως στήριγμα το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέες τους δηλώσεις, υπογράμμισε ότι μετά την τελευταία συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, υπήρχε η εκτίμηση ότι δημιουργήθηκε ένα πεδίο συνεννόησης, όμως μόλις έναν μήνα αργότερα η Τουρκία άρχισε εκ νέου τις προκλήσεις τόσο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όσο και με ευθείες αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

«Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και τα αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση ωστόσο που δέχτηκε για το αν αναμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι ανάλογο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καθησυχαστικός και εκτίμησε ότι η νέα ελληνοτουρκική κρίση δεν θα μεταφερθεί στο πεδίο. «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους και πόσο μάλλον σε μία εποχή όπου αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», ανέφερε και τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να μιλάνε.

Δένδιας: Η Ελλάδα αρνείται κάθετα τις απειλές, ιδίως αυτές για casus belli

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ράνκο Κριβοκαπιτς.

«Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, μια μη αναθεωρητική δύναμη, μια δύναμη που εκπέμπει φιλία και διάθεση συνεργασίας. Μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις απειλές, ιδίως αυτές για casus belli εναντίον μας, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα» διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε.

«Και οι δυο χώρες (Ελλάδα και Μαυροβούνιο) πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις και οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι προσπάθειες αναθεώρησης των συνθηκών δημιουργούν τραγωδίες. Το βλέπουμε αυτό στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νέο κρεσέντο από Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία»

Όπως μετέδωσε νωρίτερα την Τρίτη η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα προχώρησε σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικής ρητορικής κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να προκαλέσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία και προκάλεσε τους Έλληνες, όποιος θέλει να πνιγεί στο Αιγαίο, να κοπιάσει. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) αναφέρθηκε και στα Δωδεκάνησα ωσάν να είναι τουρκικά, ενώ απείλησε ότι όποιος ακουμπήσει τους Τούρκους, θα του ξεριζώσουν την καρδιά.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες χώρες, που ενοχλούνται από την αποφασιστική και ηρωική στάση της Τουρκίας, ρίχνουν την Ελλάδα στο γήπεδο ως ατού. Ο Μητσοτάκης αποπειράται να γίνει και πάλι υποχείριο, όπως έκαναν επανειλημμένως οι πρόγονοί του, και τα λόγια και οι πράξεις του, που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο, οδεύουν γρήγορα προς το σημείο να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ο αλαζόνας Μητσοτάκης, που επιχείρησε να προκαλέσει την Τουρκία, επισκεπτόμενος νησιά, των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται και που είναι κάτω από τη μύτη μας, προσπαθεί να προκαλεί συνεχώς, προκειμένου να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα και, εάν χρειαστεί, να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης. Ο ιμπεριαλισμός του Μήτσο(τάκη) ξεπερνά τα όρια. Με τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται πίσω του, κάνει το λάθος να δείχνει το ρόπαλο στην Τουρκία. Επιθυμία μας είναι το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα γαλήνης και γαλήνης και έτσι να μείνει. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο άμοιρος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν τις συνέπειες. Ο Μητσοτάκης, που ταξίδεψε από χώρα σε χώρα, από νησί σε νησί, δείχνοντας τα όπλα στην Τουρκία και έκανε το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας αντικείμενο παραπόνων όπου κι αν πήγε, να ξέρει ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται, θα χιονίσει. Τα χέρια των εχθρών θα σπάσουν και θα πεταχτούν. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, δεν πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας. Το τουρκικό έθνος δεν παραιτείται από τα δικαιώματά του, δεν επιτρέπει να σφετεριστούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, η ελληνική κυβέρνηση, που εξόπλισε τα νησιά, που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, είναι ένοχη και υπεύθυνη απέναντι στα μάτια της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος ακουμπήσει τις φλέβες μας να ξέρει καλά ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά. Και ας του βάλουμε καλά στο άθλιο μυαλό του ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε στο θέμα της εθνική μας τιμής», δήλωσε ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος στην Τουρκία.

Νέο-οθωμανικό κρεσέντο από Ερντογάν: Σκίσαμε τα πουκάμισα που έραψαν για εμάς

«Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει τις δικές της προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικής και ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ισχύ και δύναμη, που έχει αποκτήσει μόνη της χωρίς κηδεμονίες.

«Έχουμε κάνει όλα όσα μας είπαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Έχουμε πετύχει όλα όσα μας είπαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε περισσότερα. Έχουμε ξεπεράσει όλα όσα μας είπαν ότι δεν θα αντέχατε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να κάνουμε περισσότερα. Γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα που έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν ράψει για εκείνη, έλυσε τα δεσμά που της είχαν τυλίξει τα πόδια, γκρέμισε τα τείχη που της είχαν τραβήξει ανάμεσα σε εκείνη και το παρελθόν της και κατήργησε τις υποθήκες που της είχαν βάλει», σημείωσε.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που έγινε μάρτυρας της κατάρρευσης του 600χρονου κράτους της μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη συνθήκη των Σεβρών, καταφέραμε να σώσουμε την υπόλοιπη πατρίδα από τα χέρια όσων εποφθαλμιούσαν την Ανατολία μόνο με τον Εθνικό Αγώνα», συμπλήρωσε.

ΤουρκίαΝίκος ΔένδιαςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν