Πολιτική|09.06.2022 07:00

Τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια κλείνουν - Η συζήτηση για τις εκλογές ανοίγει ξανά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Οι κινήσεις που γίνονται στην πολιτική «σκακιέρα» αναζωπυρώνουν τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες, με την κυβέρνηση πάντως να δηλώνει πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Βέβαια οι πρόωρες εκλογές- όπως άλλωστε και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλονται- και δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπέρ μια πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Κάλπες το φθινόπωρο βλέπει και η αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως η ακρίβεια θα λειτουργήσει ως «επιταχυντής» των πολιτικών αποφάσεων.

Δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την πορεία των τιμών και γίνεται μια προσπάθεια να κρατηθούν εφεδρείες για το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να επιτευχθή μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην υλοποίηση νέων μέτρων στήριξης και στην διατήρηση της πολυπόθητης δημοσιονομικής ισορροπίας (και επομένως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες).

Πάντως παρά το ό,τι γίνονται συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού συνυπολογιστούν μια σειρά δεδομένων. Άλλωστε το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο δύσκολα θέματα : την πορεία των τιμών αλλά και το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας. Ταυτόχρονα η πρόσφατη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα και στην Βούλα σήμανε συναγερμό, καθώς είναι πρόσφατες οι μνήμες από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Με όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο της επόμενης κάλπης και προς το παρόν αυτό που προέχει είναι η μάχη με την αδυσώπητη καθημερινότητα. Από εκεί και πέρα βέβαια στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επιδίδονται και στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, με τα μηνύματα πάντως να είναι διφορούμενα

Oι δημοσκοπήσεις του Μαΐου δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια καθαρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνει το δύσκολο στόχο της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται εδώ πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί την χαλαρή ψήφο, ενώ στην μεθεπόμενη αναμέτρηση - με βάση τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020- απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την αυτοδυναμία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δημοσκοπήσεις των επόμενων 40 ημερών, καθώς μετά τις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσει σταδιακά η … έξοδος των αδειούχων και επομένως δεν θα είναι εύκολο να γίνουν αξιόπιστες μετρήσεις. Πάντως αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και ο «βαθμός» που βάζουν οι πολίτες στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι ..αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το timing της επόμενης αναμέτρησης. Όσοι ανήκουν στο στρατόπεδο των αισιόδοξων εκτιμούν πως η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει τον «κάβο» της ακρίβειας και την επόμενη Άνοιξη θα έχει διαμορφωθεί ένα καλύτερο τοπίο στην οικονομία.

Συγκεκριμένα εστιάζουν σε μια σειρά κινήσεων που είναι προγραμματισμένες για το 2023, όπως το «ξεπάγωμα» των συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και εκτιμούν πως στο τέλος της τετραετίας θα έχει ξεδιπλωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και θα έχει διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πολιτικά τοπίο για την Νέα Δημοκρατία.

Οι … απαισιόδοξοι εκτιμούν πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα νοικοκυριά, καθώς το ράλι αυξήσεων στην ενέργεια δεν θα λάβει τέλος. Και με δεδομένο πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα αναγνωρίζουν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που θα απορροφήσει τους κραδασμούς στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις ανατιμήσεις.

Επομένως θεωρούν πως είναι καλύτερα για τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει μια νέα λαϊκή εντολή το φθινόπωρο, οπότε και θα έχουν φανεί και τα αποτελέσματα από την καλή πορεία του τουρισμού. Αντιθέτως εκτιμούν πως την επόμενη Άνοιξη το κλίμα θα έχει βαρύνει από τους αυξημένους λογαριασμούς στην ενέργεια που θα έχουν φτάσει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους χειμερινούς μήνες.

Τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, γεγονός που φουντώνει την εκλογολογία. Στη Νέα Δημοκρατία αναζητούνται «φρέσκιες» υποψηφιότητες για να υπάρξει ένα μίνι ..λίφτινγκ στα ψηφοδέλτια, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν και πρόσωπα με απήχηση σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν άρωμα γυναίκας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια. Ειδικότερα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα είμαι υποψήφια στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς, η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, και η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στην Εύβοια.

Και παρά το ό,τι στη χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται λόγος για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2023 η … ετοιμότητα που υπάρχει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τροφοδοτεί την εκλογολογία. Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει και άλλες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων. Συγκεκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θα ειναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα.

Όλες οι ειδήσεις:

Έφτασε και στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα – Ποια η κατάσταση της υγείας του ασθενή

Κλιμάκωση από τους Τούρκους σε όλα τα επίπεδα: Τα πυρά Ερντογάν, η στρατιωτική άσκηση και το σενάριο απόβασης σε βραχονησίδα – Πώς απαντά η Αθήνα

Η αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα, στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα – Οι λόγοι που ανοίγει έρευνα

Απίστευτο: Έγινε εκατομμυριούχος για… 10 λεπτά - Η ιστορία ηλικιωμένης με το λάθος δελτίο λοταρίας

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρακυβέρνησηανασχηματισμόςεκλογές