Πολιτική|09.06.2022 11:58

Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για τον καρκίνο - Έρχεται αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού και αυξημένοι έλεγχοι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μήνυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα αργήσει η ώρα να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο.

Παρουσία του συζύγου της πρώην προέδρου του ΚΙΝΑΛ αλλά και των παιδιών της, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καρκίνος δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζονται μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας.

«Μην τα παρατάς ποτέ και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε από την σημερινή εκδήλωση», σημείωσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στη Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε έφυγε νωρίς από τη ζωή αλλά όπως είπε κ. Τσούνης αγωνίστηκε η ίδια με θάρρος και θυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει την δικιά της ασθένεια αλλά για να ενημερώσει άλλες γυναίκες για την τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. «Είμαστε σήμερά σε θέση να θέσουμε ουσιαστικά σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην πατρίδα μας. Ξεκινάμε για αυτονόητους λόγους με τον καρκίνο του μαστού διότι είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες και δεύτερον διότι είναι ένας καρκίνος που γνωρίζουμε ποια ότι αν καταφέρουμε να τον αντιμετωπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος», υπογράμμισε με νόημα.

Κατά τον πρωθυπουργό το νέο πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το ελληνικό Δημόσιο έχει πια στη διάθεση του. «Είμαστε σήμερά σε θέση να κάνουμε κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε τα καινούρια μας εργαλεία. Με άλλα λόγια να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία που μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να της ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τους παραπέμψουμε είτε σε δημόσιο είτε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αφού επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, εξήγησε ότι δυστυχώς οι γυναίκες που αρρωσταίνουν σήμερα από τον καρκίνο του μαστού, άμα δούμε τα στατιστικά στοιχεία, έχουν μια υπερεκπροσώπηση από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και χαμηλότερους κοινωνικούς δείκτες εκπαίδευσης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε μία καμπάνια επικοινωνίας η οποία να αφορά όλες τις ελληνίδες και κυρίως αυτές που δεν είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία», προσέθεσε.

Επανέρχεται ο αυστηρός αντικαπνιστικός

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα πέντε σημαντικά βήματα για μια καλύτερη ζωή. Υπό αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι έδωσε νέα εντολή για να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο. «Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχουν πέντε απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

Το πρώτο είναι να μην καπνίζουμε. Γνωρίζετε την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σε εθνικό επίπεδο να μειώσουμε το κάπνισμα. Χαλαρώσαμε λίγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά έχω δώσει σχετικές κατευθύνσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είμαστε πάλι εξαιρετικά αυστηροί, διότι ήταν μια κατάκτηση για τη χώρα μας και δεν πρέπει να κυλήσουμε πάλι προς τα πίσω. Το δεύτερο είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ το τρίτο είναι να γυμναζόμαστε και το τέταρτο και το πέμπτο συνδέεται με τη διατροφή μας να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρεφόμαστε σχετικά υγιεινά», σημείωσε.

Όλες οι ειδήσεις

Νέο σόου προκλητικότητας Ερντογάν - Μπαχτσελί σήμερα στη Σμύρνη: Με ασκήσεις για κατάληψη νησιών η EFES 2022

Γιούλικα Σκαφιδά: Θύμα ξυλοδαρμού η ηθοποιός - «Υπερασπίστηκα κοντινό μου άνθρωπο, που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά»

Ζώα συντροφιάς: Παράταση επ' αόριστον για τις υποχρεωτικές στειρώσεις και τα πρόστιμα στους παραβάτες

Πιο γρήγορα κι από Κέντρο-Γλυφάδα: Η «άγνωστη» παραλία λίγο έξω απ’ την Αττική που θεωρείται η ωραιότερη επιλογή για τους Αθηναίους

Φώφη Γεννηματάειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςπρόστιμα κάπνισμααντικαπνιστικός νόμοςκαρκίνος