Πολιτική|09.06.2022 12:00

Τουρκία: Για «νέα ελληνική πρόκληση με Navtex» μιλά η Τζουμχουριέτ - Αναλυτής «βλέπει» αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Βήμα από την Ελλάδα για αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο: Εκδόθηκε Navtex» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» ανυπόγραφο ρεπορτάζ το οποίο αναφέρει ότι «η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ενώ η πολιτική έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ένα ακόμη βήμα ήρθε από την Ελλάδα που θα αυξήσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX πέριξ των νησιών Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 21 Ιουνίου και 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου, αναφέρθηκε ότι η NAVTEX δημοσιεύθηκε με στόχο να εμποδίσει την Τουρκία να προβεί σε πιθανές γεωτρήσεις/σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Τα ελληνικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι η δημοσιευμένη NAVTEX θα εξουδετερώσει όλο το καλοκαίρι τα τουρκικά πλοία που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσουν σεισμικές και γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή’».

«Παιχνίδι NAVTEX της Ελλάδας»

Αντίστοιχα, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» κάνει λόγο για «Παιχνίδι NAVTEX της Ελλάδας» και αναφέρει ότι «η Ελλάδα, που προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία, έκανε ένα ακόμη βήμα που θα αυξήσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Εξέδωσε NAVTEX για τα νησιά γύρω από την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο».

Τζοσκούν Μπασμπούγ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας: «Η Ελλάδα θα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν η Τουρκία ξεκινήσει την επιχείρηση στη Συρία»

«Ο Μητσοτάκης είναι ο νέος Ζελένσκι, η Ελλάδα είναι το νέο PKK. Εσείς θα ξεκινήσετε μια μόνιμη επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας και ακριβώς στην καρδιά της επιχείρησης, η Ελλάδα θα πει ‘Αύξησα τα χωρικά ύδατα στα 12 χιλιόμετρα’ Μην έχετε καμία αμφιβολία.

Τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση, τη στιγμή που η Αμερική θα στριμωχθεί, τη στιγμή που το μεγάλο Ισραήλ και το μεγάλο έργο της Μέσης Ανατολής αρχίσουν να καταρρέουν, η Ελλάδα θα πάρει την απόφαση: ‘επεκτεινόμαστε στα 12 μίλια’», υποστήριξε ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Τζοσκούν Μπασμπούγ, σε εκπομπή στην τουρκική τηλεόραση.

Όλες οι ειδήσεις

Νέο σόου προκλητικότητας Ερντογάν - Μπαχτσελί σήμερα στη Σμύρνη: Με ασκήσεις για κατάληψη νησιών η EFES 2022

Γιούλικα Σκαφιδά: Θύμα ξυλοδαρμού η ηθοποιός - «Υπερασπίστηκα κοντινό μου άνθρωπο, που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά»

Ζώα συντροφιάς: Παράταση επ' αόριστον για τις υποχρεωτικές στειρώσεις και τα πρόστιμα στους παραβάτες

Πιο γρήγορα κι από Κέντρο-Γλυφάδα: Η «άγνωστη» παραλία λίγο έξω απ’ την Αττική που θεωρείται η ωραιότερη επιλογή για τους Αθηναίους

ειδήσεις τώραNAVTEXΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία