Πολιτική|12.06.2022 19:58

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα προειδοποίηση κατά της Ελλάδας και επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Βαν της ανατολικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με νέους της περιοχής.

«Πού ήμασταν χθες, προχθές; Ήμασταν στην άσκηση ‘Έφεσος 2022’. Μαζί, στείλαμε μηνύματα από εκεί σε κάποιους. Καταλαβαίνετε σε ποιους τα δώσαμε, έτσι δεν είναι; Θα το έχουν καταλάβει και αυτοί, που πραγματοποίησαν αμέσως τριμερή συνάντηση. Το τραπέζι τους δεν είναι τραπέζι των έξι, είναι τραπέζι των τριών. Ανακοίνωσαν ένα μομέντουμ. Με αυτό (δήλωσαν ότι), 'δεν θα κάνουμε πλέον δηλώσεις ή ομιλίες κατά της Τουρκίας’. Φίλοι από το ΥΠΕΞ, μου είπαν ότι «έτσι κι έτσι έγινε. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό;». Έχουμε ήδη πει αυτά που είχαμε να πούμε. Οπότε, δεν έχουμε να πούμε κάτι καινούριο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθύνοντας στη συνέχεια λόγια βαριά για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο Μητσοτάκης είναι άνανδρος»

«Εμείς πιστεύουμε σε λόγια ανδρός. Όχι στα λόγια κάποιου που δεν είναι άντρας. ‘Θα σε φιλοξενήσω στην κατοικία του Σουλτάνου Vahdettin. Θα σε κεράσω φαγητό. Και σε εκείνο το δείπνο, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μαζί. ‘Από εδώ και στο εξής, ας μιλήσουμε απευθείας οι δυο μας. Ας μην βάλουμε τρίτους ανάμεσά μας’. Εντάξει.

Περνάνε 15 μέρες-3 βδομάδες, πας Αμερική, σηκώνεσαι και μιλάς στη Γερουσία κατά της Τουρκίας. Μιλάς για τα F-16. Δεν τα χάφτουμε αυτά Μητσοτάκη, δεν τα χάφτουμε! Καταρχήν, η μαγιά αυτού του έθνους δεν είναι να γίνεται κορόιδο. Το ξέρεις. Στο παρελθόν... Οι πρόγονοί σου το γνωρίζουν πολύ καλά. Μην προσπαθήσετε να αναβιώσετε το παρελθόν. Το κόστος θα είναι πολύ βαρύ. Εγκαθιδρύθηκαν 5 + 4 βάσεις. Κάντε ό,τι θέλετε. Όταν τους ρωτάτε, ‘Γιατί φτιάξατε αυτές τις βάσεις;’, η απάντησή τους είναι: ‘κατά των Ρώσων’. Λέτε εναντίον των Ρώσων. Τί κάνατε για την Ουκρανία εναντίον των Ρώσων; Καταφέρατε να σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας; Καταφέρατε να υποστηρίξετε την Ουκρανία; Όλα είναι ένα ψέμα. Δεν είναι να εμπιστεύεσαι τη Δύση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε τη Δύση για αναξιόπιστη.

«Αν είναι να πάρεις κάτι από την Δύση θα είναι την τέχνη της, τα επιτεύγματά της, αλλά στην πολιτική δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι. Αυτοί ακόμη και στην ΕΕ, από το 1963 μας καθυστερούν. Εσύ πότε ξεκίνησες; Το 1959 ξεκίνησες. Αλλά όπως ήταν τότε έτσι είναι και σήμερα. Χρονοτριβούν συνέχεια. Γιατί; Λένε όλο ψέματα. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια σε αυτούς. Ειλικρινής είναι ο δικός μας λαός», υποστήριξε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε βολές και κατά των ‘εσωτερικών’, όπως τους χαρακτήρισε εχθρών, που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εμμέσως, χωρίς να τους κατονομάσει, στους πρώην πρέσβεις Γιαλίμ Εράλπ και Σελίμ Κιουνεράλπ, για τις θέσεις που εξέφρασαν σχετικά με τη νομιμότητα των θέσεων της κυβέρνσησης Ερντογάν για τα νησιά και τη Λωζάνη.

«Δυστυχώς... Είναι εύκολο να πολεμάς με τον εξωτερικό εχθρό... Αλλά δυστυχώς, από το εσωτερικό, βγήκε ένας πρέσβης της σειράς, ένας από τους πρώην πρέσβεις, που είναι και μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης... Ξεδιάντροπος. Σηκώνεται και λέει για τα νησιά: ‘Σε αυτά έχει δικαιώματα η Ελλάδα’. Αυτοί οι τύποι ήταν πρέσβεις σε αυτή τη χώρα. Το φαντάζεστε; Υπάρχει οποιοδήποτε πατριωτικό, εγχώριο ή εθνικό αίσθημα μέσα τους; Τί θα συμβεί σε αυτή τη χώρα, αν αυτοί οι άνθρωποι γίνουν πρέσβεις;», αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όλες οι ειδήσεις

Παναγόπουλος στο ethnos.gr: «Αν έδειχνα σε έναν ξένο δημοσκόπο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων θα έλεγε ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη» - Γιατί δεν συμβαίνει αυτό

Συναγερμός και στη χώρα μας για την ευλογιά των πιθήκων: Ενημέρωση κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ - Συμπτώματα και τρόποι προφύλαξης

Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης

Μεγάλες καταστροφές σε χωριά της Ορεστιάδας άφησε πίσω της η κακοκαιρία Genesis – Πότε θα υποχωρήσουν τα έντονα φαινόμενα