Πολιτική|14.06.2022 14:40

Η κατηγορηματική καταδίκη της Αθήνας στις νέες τουρκικές προκλήσεις και οι αιχμές στις ίσες αποστάσεις Στόλντενμπεργκ

Newsroom

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Αθήνα τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που εκπορεύονται από τα πιο επίσημα χείλη της τουρκική ηγεσίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον σε κάθε ομιλία του απειλεί ενώ χτες το απόγευμα δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τις περιοχές που σκοπεύει να στείλει το γεωτρύπανό της. 

«Ως μία χώρα που περιστοιχιζόμαστε από 3 θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων σε κάθε πλατφόρμα. Εμείς ούτε χέρι απλώνουμε πάνω στα δικαιώματα των άλλων, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν

Την ίδια ώρα η Αθήνα απαντά με σαφή τρόπο στην Άγκυρα. «Η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπέρ επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πράγμα που είναι γνωστό σε όλους. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί και εκτός του κεκτημένου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικόνομου. 

Νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» ο διεθνολόγος και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι με την Τουρκία έχουμε κάθε μέρα και μία προκλητική δήλωση από ότι φαίνεται αυτό είναι το μοντέλο της τελευταίας περιόδου. Η Αθήνα όμως όπως ξέρετε πολύ καλά στέκεται πάντα με ευθύνη και ψυχραιμία.

Παράλληλα από τα Κατεχόμενα  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε και πάλι για λύση δύο κρατών στην Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε πλήρως τόσο τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σχετικά με τα Βαρώσια όσο και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.  Θα πρέπει να απαντήσουμε στα λόγια αποστράτων αξιωματικών; Αν ήταν κάποιος ανώτερος αξιωματικός στο παρελθόν , τότε θα είχε κάνει αν είχε τα κότσια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παρηγορούνται με τόσο κενά λόγια. Βασικά να ακούσουν καλύτερα τι λέει και το σκέφτεται ο ελληνικός λαός και ο ελληνοκυπριακό λαός για τη δύναμή της Τουρκίας».

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με τα επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι «δε θα μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων καθώς έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των αίωλων τουρκικών αιτιάσεων.Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα.

Ίσες αποστάσεις από Στόλντεμπεργκ στα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ζητά διάλογο όμως ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι  υπό τις δύσκολες νέες περιστάσεις οι σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις σε ενέργειες.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια η ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά στα ζητήματα αυτά. «Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε γνωστοποιεί τις θέσεις της στους συμμάχους και βλέπουμε την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη από το State Department το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον καγκελάριο. Βλέπουμε την αποδοχή των θέσεων και την απήχησή τους επειδή εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ

«Δεν εκπλήσσουν κανέναν οι απαράδεκτες δηλώσεις ίσων αποστάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ καθώς κανένας Έλληνας δεν ελπίζει στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο ΝΑΤΟ και σε όλα τα διεθνή φορά» δήλωσε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτενμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και την εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα πρέπει όμως να γίνει απολύτως κατανοητό ότι από όλους ότι θα είναι και η τελευταία. Δεν μπορεί να λειτουργεί και ως πρέσβης του Ερντογάν και ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Γενς ΣτόλτενμπεργκΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΓιάννης ΟικονόμουΝΑΤΟτουρκική προκλητικότηταειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία