Πολιτική|14.06.2022 23:53

Μητσοτάκης: «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές» - Τι είπε για ελληνοτουρκικά και νέα μέτρα στην βενζίνη

Newsroom

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε για συμβολικούς λόγους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν κάνει διάλογο με το «παράλογο και το παράνομο», αναφέρθηκε σε νέα ενισχυμένα μέτρα για τις τιμές τις βενζίνης που θα ανακοινωθεί προσεχώς ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε ότι «πάντα συντρέχουν λόγοι για κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας αλλά μπορεί να συντρέχουν και άλλοι για να γίνουν στο τέλος». Παράλληλα εξέφρασε για ακόμα μία φορά την πεποίθησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της τετραετίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους και ξεκαθάρισε ότι το χρέος του είναι να μην επιτρέψει χαλάρωση ενόψει εκλογών. Για τον νέο εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως τελική».

Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για το ζήτημα της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τονίζοντας ότι «αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα».

Όσον αφορά στο ζήτημα της προετοιμασίας για τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από πέρυσι», και τόνισε ότι αναμένεται να έχουμε ακόμα ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Για την Τουρκία και τον Ερντογάν: «Δεν θα μπούμε ποτέ σε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών μας»

«Η Τουρκία ήταν εκείνη που έκανε το πρώτο βήμα για την ένταση», τόνισε ο πρωθυπουργός «ενώ οι πρώτες εβδομάδες (μετά τη συνάντηση στην Τουρκία ήταν σχετικά ήρεμες, στην συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν , λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση με το παράλογο και  αφορά την κυριαρχία των νησιών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»

Όσο για το ποια θα είναι η ελληνική απάντηση αν η Τουρκία περάσει από την επιθετική ρητορεία σε κάποια επιθετική κίνηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε, έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν αν παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Δεν είμαστε στο σημείο και ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο αλλά σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο λαός είναι συσπειρωμένος στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα» και συνεχίζει: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και η άποψη μου είναι ότι είναι λάθος να ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, και στην Τουρκία, που να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί σήμερα να απειλεί την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη. Όσο για το αν θα συναντιόταν με τον Ερντογάν είπε:

«Φυσικά και θα συναντιόμουν με τον Ερντογάν ξανά, αλλά διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε» και ξεκαθάρισε ότι θα υπεραμύνεται των ελληνικών θέσεων με ήρεμη αυτοπεποίθηση.

«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για τον εκλογικό νόμο

Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019».

Για τον νέο εκλογικό νόμο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναλλάξει ανάλογα με το συμφέρον: «Να αλλάξουμε ξανά τον εκλογικό νόμο; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει; Ο πήχυς είναι γύρω στο 37-38%. Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, «έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι», το τονίζω, «αλλά όχι μονοκομματικοί», το έχω αποδείξει αυτό ότι δεν το υιοθετώ, ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.

Η πλατφόρμα για το ρεύμα και τα νέα μέτρα για τις τιμές της βενζίνης

Αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας του ρεύματος και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση: «Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για το ρεύμα. Οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να εισάγουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία τους και θα πάρουν επιστροφή έως και 600 ευρώ, για αυτά τα οποία πλήρωσαν παραπάνω από τον μήνα Δεκέμβριο έως τον μήνα Μάιο. Θα πάρουν πίσω περίπου το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης. Και ήδη βλέπετε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται σχετικά μειωμένοι, ειδικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες τιμολογούνται μάλιστα και σε μηνιαία βάση».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα για την βενζίνη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης: «Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

«Θα υπάρχει όμως παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο.

Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων.

Θα αφορά τους επόμενους μήνες. Δεν θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις των διακοπών, αλλά θα αφορά τους επόμενους μήνες».

Για το αμυντικό υλικό που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία

Αναφορικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: Να δούμε πρώτα τη μεγάλη εικόνα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Όλες. Θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική; Πιστεύω πως όχι.

Πόσω μάλλον μια χώρα η οποία έχει ζητήματα με έναν επιθετικό γείτονα. Και εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά οι συμμαχίες υπάρχουν ακριβώς ώστε να δρουν αποτρεπτικά απέναντι σε οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.Και στη χειρότερη περίπτωση να μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν η χώρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεχθεί κάποια επίθεση.

Άρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή, με έναν απρόβλεπτο γείτονα, δεν θα έπρεπε να σπεύσει -όχι πρώτη αλλά θα έλεγα με την ίδια λογική που το έκαναν άλλες χώρες- να στηρίξει μια χώρα της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται διά της βίας; Και εν πάση περιπτώσει…

Τα όπλα τα οποία έχουμε στείλει δεν υπονομεύουν καθόλου, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο την αμυντική δυνατότητα της χώρας. Όπλα έστειλε και η Ισπανία, του σοσιαλιστή κ. Σάντσες. Το κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν θα επιβάλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία.

Για το γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώθηκε από τη Γερμανία για την αποστολή τεθωρακισμένων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι η γνωστοποίηση της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων έγινε από τον Γερμανό Καγκελάριο και συγκεκριμένα σημείωσε: «Αυτή ήταν μία υπηρεσιακή συζήτηση η οποία γινόταν σε επίπεδο Επιτελείων και πράγματι μου το έθεσε ο κ. Scholz και είπα «βεβαίως από τη στιγμή που συμφωνούν τα επιτελεία μας γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία ανταλλαγή, η οποία είναι και ωφέλιμη για τη χώρα στο κάτω-κάτω.

Να σας πω και κάτι; Όταν δώσαμε 90 τέτοια παλιά τεθωρακισμένα στην Αίγυπτο το 2018 -τα δωρίσαμε, δεν μας πλήρωσαν γι’ αυτά- δεν θυμάμαι να σηκώθηκε και καμία φοβερή σκόνη. Αυτή τη στιγμή ανταλλάσσουμε έναν μικρό αριθμό, 20 έως 30 τεθωρακισμένα οχήματα, με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Όταν συζητήθηκε το θέμα σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων η εισήγηση ήταν ομόφωνη.

Και βοηθάμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα, σε μία περιορισμένη κλίμακα -όπως σας είπα δεν θα κάνει τη διαφορά αυτό στην αποτρεπτική μας δυνατότητα- ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με πιο καινούρια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού».

«Ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα το ζήτημα το ζήτημα της επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα»

Μιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως πιστεύει ότι σήμερα εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. "Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη", συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μην διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό -ξέρετε- κάθε φορά που υπάρχει ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο και μέχρι τον πληθωρισμό η αντιπολίτευση να μιλάει για «κρίση Μητσοτάκη».

Ο πληθωρισμός εκδηλώθηκε καταρχάς με αυξημένες τιμές ενέργειας. Γιατί; Διότι ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, διότι η Ευρώπη στο ζήτημα αυτό δεν κατάφερε να βρει ακόμα μια λύση ευρωπαϊκή και στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου είναι προς το παρόν κατώτερη των περιστάσεων.

Θα εξακολουθώ να πιέζω για μια ευρωπαϊκή λύση. Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής. Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας.

Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. 

Για τις φωτιές και την φετινή προετοιμασία ενόψει καλοκαιριού

Πέρυσι περάσαμε από ένα μεγάλο σοκ. Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και τραυματικό καλοκαίρι και για όλους τους Έλληνες αλλά και για εμάς που χειριστήκαμε αυτά τα ζητήματα σε καθημερινή βάση.

Είναι πολύ άγριο πράγμα οι πολύ μεγάλες φωτιές οι οποίες από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Κάναμε μία ειλικρινή αυτοκριτική και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε όχι απλά νοικιάσει περισσότερα εναέρια μέσα αλλά έχουμε επαναξιολογήσει όλο τον τρόπο με τον οποίο κάναμε πολύ περισσότερες προληπτικές δράσεις στα δάση μας. Εντάξαμε τους δασολόγους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνεργάζονται πια πολύ καλύτερα με την Πολιτική Προστασία και με την Πυροσβεστική.

Έχουμε πια ειδικευμένους δασοκομάντος οι οποίοι μπορούν να μπαίνουν με πολύ μεγαλύτερη τεχνογνωσία μέσα στα δάση και να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές πριν αυτές φτάσουν στον αστικό ιστό.

Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία με τις εκκενώσεις και με το «112», κάτι το οποίο εξάλλου δούλεψε καλά πέρυσι εξ ου και δεν είχαμε, με μια τραγική εξαίρεση, απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Οπότε μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Πιστεύω ότι τα πρώτα δείγματα γραφής στην πρώτη φωτιά την οποία είχαμε, αν ακούσω τουλάχιστον αυτά τα οποία μας είπαν οι πολίτες όχι αυτά τα οποία λέω εγώ, ήταν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση, στη φωτιά στη Βούλα.

Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε φωτιές. Το σημαντικό είναι να μπορούμε τις φωτιές να τις περιορίζουμε πριν γίνουν τόσο μεγάλες που καθίστανται ανεξέλεγκτες».

εκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαειδήσεις τώρα